Iz policije su poslali važna upozorenja i savjete kako se zaštititi u vrijeme odmora

Oprez, vaš odmor idealno je vrijeme lopovima za "posao"

storyeditor/2023-01-09/provala-lopov-pljacka.jpg
Agencije
01.07.2023.
u 15:44

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora za većinu osoba, ali ne i za lopove kojima je to idealno vrijeme za "posao". Prazni stanovi, kuće i vikendice pravi su mamac za drske lopove koji će iskoristiti obiteljski odmor i baciti vas u probleme nakon povratka s ljetovanja. Stoga, oprez je potreban u svakom trenutku, a iz policijskih uprava poslali su važna upozorenja i savjete kako se zaštititi.

Uključite alarm

- Novac, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljajte u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u ormarima s odjećom), već ih pohranite na sigurno mjesto, poput trezora u bankama, ili ih povjerite na čuvanje osobama od povjerenja - upozoravaju iz policije dodajući: - Ključ od kuće ili stana ne ostavljajte ispod otirača, vrtnih patuljaka, posuda za cvijeće i na sličnim mjestima. Nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijenke, ključ ostavite osobi od povjerenja koja će moći češće obilaziti vaš dom (dobar susjed - siguran dom), organizirajte da vam netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu dulje nema nikoga. Ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time šaljete poruku da ste odsutni, adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu također ostavite osobi od povjerenja. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate, spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao, primjerice, ljestve, sanduke i slično, na obiteljske kuće i stanove u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozore i druge veće otvore, preporučljiva je rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski uključuje u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem. Ne govorite svima kako putujete i ne stavljajte takve objave na društvene mreže prije završetka putovanja - savjetuju iz policije. Ako vam se i uz sve navedene samozaštitne mjere, dodaju iz policije, dogodi da postanete žrtvom provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju jer je svaki, pa i najmanji trag važan te može pomoći da provalnik bude pronađen. Također, policija apelira na građane da obrate pozornost u sredini kojoj žive na sumnjive osobe u susjedstvu, a ako primijetite kretanje sumnjivih osoba ili vozila, zabilježite registracijske oznake, mjesto i vrijeme gdje su viđeni te o tome odmah obavijestite policiju. - Napominjemo kako se krađe iz kuće ili provale ne događaju nekome drugome. Svatko može postati žrtvom navedenog kaznenog djela - dodaju iz policije.

No, osim domova, koji mogu biti na meti lopova, možete to biti i vi, i to kada najmanje očekujete, dok ste na plaži. Kako su prije nekoliko dana izvijestili iz Policijske uprave primorsko-goranske, policija je u proteklih nekoliko dana zaprimila nekoliko prijava o počinjenju kaznenog djela krađe na plažama. Riječ je o krađama torbi i naprtnjača s različitim predmetima koje su ostavljene bez nadzora na plažama. Kako navode iz policije, na plažama je nepoznati počinitelj otuđio naprtnjače (ruksake) s novcem, mobitelima, odjećom, ključevima, kao i drugim vrijednim predmetima. Kako bi se smanjila mogućnost nastanka ovakvih i slični kaznenih djela krađe te izazivanja neugodnosti tijekom boravka na plažama, iz policije podsjećaju građane na neke od korisnih savjeta kako zaštititi svoju imovinu. Kako navode, na plažu ne nosite vrijedne predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, nakit i vrijednu foto-video opremu. Dodaju da torbe, ključeve, mobitele, fotoaparate, videokamere na plaži ne ostavljate bez nadzora. Ako ste spriječeni, neka ih pripaze prijatelji ili poznanici. Ako do plaže dolazite osobnim vozilom, savjetuju, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila. Uz navedeno, u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete.

Izbjegnite gužve

- Ako putujete na odmor u Hrvatsku, važno je obratiti pozornost na još nekoliko stvari. Veći promet na graničnim prijelazima, kako je to praksa i prijašnjih godina pokazala, može se očekivati od početka srpnja s obzirom na to da počinje vrijeme godišnjih odmora - kazali su nam nedavno iz Granične policije. Uvijek se preporučuje da se prije polaska na putovanje građani informiraju o stanju prometa na graničnim prijelazima te da u vrijeme najvećih gužvi koriste najbliže ili susjedne prijelaze s manjom frekvencijom prometa te da provjere valjanost putnih isprava.

Prilikom odlaska na ljetovanje, što se posebno odnosi na roditelje mlađe djece, treba uzeti u obzir vrijeme putovanja jer nije preporučljivo putovati po najvećoj vrućini. Prije nego što prijeđete granicu, ako idete u Hrvatsku, trebali biste provjeriti što možete prenijeti preko granice kako biste izbjegli kazne. U razdoblju od 10 do 17 sati, kada je sunčevo zračenje najjače, obvezno koristite kreme za sunčanje, SPF 30 ili više.

I za kraj, postupajte odgovorno i uživajte u godišnjem odmoru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije