na tržištu bih neispravni proizvodi

Oprez s opremom i igračkama za djecu! Neke mogu izazvati ozljede, ali i alergije

04.06.2020.
u 15:15

Razne vrste dječjih igračaka, dječje stolice za hranjenje, hodalice, losion za njegu djece, električne grijalice, kuhala... samo su neki od nesigurnih i neispravnih predmeta koji su u proteklih pola godine zatečeni u prodaji na tržištu Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH. Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, krajem svibnja utvrđena je nepravilnost u radu kod predmeta električno pržilo kruha KENO tip KE-25. Navedeni proizvod predstavlja rizik od požara i ozljeda jer je ulazna snaga uređaja mnogo manja od nazivne snage, dok je površina poprečnog presjeka vodiča u napojnom kabelu mnogo manja od minimalno dopuštene.

Preporuka potrošačima

U upozorenju Agencije za nadzor nad tržištem BiH navodi se kako proizvod nije usklađen s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te se preporučuje potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili.

Zbog opasnosti od požara i strujnog udara s tržišta se također povlači električno kuhalo JX-1010A, a jednaku opasnost od strujnog udara predstavlja i LED reflektor Sylvania, model Start Track Spot Integral, navodi se u obrazloženju na službenoj stranici Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Zbog mogućnosti iritacije kože, nedavno je s tržišta BiH naređeno povlačenje Alverde baby losiona za njegu tijela, shea puter i kamilica. Prema službenom obrazloženju, proizvod sadrži prekomjernu količinu mezofilnih aerobnih kvasaca, među kojima je Wickerhamomyces anomalus. Kod potrošača koji imaju osjetljivu kožu, ako koriste proizvod, postoji mogućnost pojave iritacije.

Opasni “ljigavci”

Kad je riječ o dječjim igračkama za koje je u proteklih pola godine dana preporuka da se povuku s tržišta BiH, uglavnom se radi o tzv. ljigavcima. Među posljednjim je dana preporuka da se s tržišta povuče igračka ljigavac zeleni u čaši “Slime žele za igru gelatina”. Migracija bora iz igračke veća je od dopuštene.

Gutanje ili kontakt s prekomjernom količinom bora može imati štetan utjecaj na zdravlje djece, tj. na njihov reproduktivni sustav. Kad je riječ o stolicama za hranjenje djece, one se uglavnom povlače s tržišta zbog nestabilnosti, kao i zbog mogućnosti prevrtanja djece. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?