Novo istraživanje pokazalo

Oprez s lijekovima za bolove: ibuprofen nije siguran koliko se mislilo, opasan za bubrege

16.11.2016.
u 07:00

Nova medicinska studija iznenadila je istraživače koji su ostali u potpunosti iznenađeni viškom bubrežne toksičnosti ibuprofena. Naime, rezultati na sekundarnim mjerenjima pokazali su kako su problemi s bubrezima bili 64% veći kod onih koji su uzimali ibuprofen nego celebreks, piše Večernji list BiH.

Rezultati studije

“Bio sam u potpunosti iznenađen viškom bubrežne toksičnosti ibuprofena”, izjavio je dr. Steven Nissen, šef kardiologije u klinici Cleveland. Samo u SAD-u tijekom 2013. ispisano je oko 100 milijuna recepata za lijekove protiv bolova koji su poznati i kao nesteroidni antiupalni lijekovi ili NSAID, a među kojima su celebreks, naproksen i ibuprofen na kojima je provedeno desetogodišnje istraživanje na uzorku od 24.000 osoba. Naime, ono je pokazalo da se lijek protiv artritisa Pfizerov Celebrex, za koji se dugo smatralo da ima štetne posljedice, pokazao sigurnim, kao i naširoko korišteni lijekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i naproksen. Celebreks ne uzrokuje srčane probleme, a kako piše Reuters, studija na pacijentima koji boluju od artritisa vjerojatno će mnoge zbuniti s obzirom na to da je celebreks dugo smatran štetnim. Mjerenja srčanog udara, moždanog udara ili smrti dogodila su se između 2 i 3 posto pacijenata na sva tri lijeka. Nissen je kazao kako misli da celebreks nije lošiji od starijih NSAID-a. Na mjerenjima je celebreks prošao čak i bolje s obzirom na to da je smrt zbog bilo kojeg razloga bila 25 posto češća s naproksenom nego celebreksom.

Obratiti pozornost

S obzirom na to da se sve češće objavljuju studije kako je neki lijek koji je i kod nas u upotrebi opasan, tražili smo mišljenje od dr. Zdenka Klarića iz mostarskoga Doma zdravlja.“Nije tu riječ o općoj populaciji. Za istraživanje se uzme 0,1 promil populacije. Treba imati na umu da se u istraživanju uzima postotak koliki broj osoba koje su uzimale jedan ili drugi lijek je imao određene probleme, a ne kod svih osoba. Određeni broj osoba ima osjetljivost na ibuprofen, ali u svakom slučaju veća je korist od samog lijeka nego eventualne štete koju može prouzročiti. Ali obiteljski liječnik bi svakako trebao uzeti u obzir ako je osoba imala problema s bubrezima da ne propisuje taj lijek”, kazao je dr. Klarić. Prema njegovim riječima, liječnici će uvijek prije propisati paracetamol nego ibuprofen. “Reakcije se javljaju i treba paziti na nuspojave”, kazao je dr. Klarić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?