ususret turističkoj sezoni

Oprez, kradljivci ne prezaju ni od čega

05.03.2019.
u 21:30

Nije tajna da velik broj građana u Bosni i Hercegovini živi na rubu siromaštva, stoga su razne krađe, nažalost, svakodnevica. Neki kradu kako bi se prehranili, neki da bi preprodali ukradenu robu, a nemali je broj onih koji kradu iz čiste obijesti, kojima je krađa adrenalin i kradu bez obzira na to što za tim nemaju nikakve potrebe, piše Večernji list BiH. 

Trgovački i šoping centri

U novije vrijeme omiljena mjesta za krađe su veliki trgovački i šoping centri, koji u sklopu svoje ponude imaju najrazličitije artikle.

Prema riječima jednog visoko rangiranog zaposlenika zaštitarske tvrtke, koji nije želio da mu otkrivamo identitet, krade se sve. Najčešće nestaju kozmetički preparati, alkoholna pića, suhomesnati proizvodi, skupi slatkiši, a u posljednje vrijeme sve češće se kradu i osnovne potrepštine.

Među onima koji budu uhvaćeni kako kradu ima najrazličitijih profila. Kradu obični ljudi, radnici, tinejdžeri, ali isto tako i liječnici, odvjetnici, profesori i ugledni građani.

- U drogeriju uglavnom ulaze po dvije osobe i dok jedna zapričava radnika, druga u torbu trpa parfeme ili šminku, koji su uglavnom u blizini ulaznih vrata. Kradljivci obično znaju gdje se nalaze kamere i gdje gledaju. Nešto ukrasti s polica i nije velik problem. Događalo se da jedan par u trima navratima, u razmaku od samo nekoliko dana, počini nekoliko krađa u istoj drogeriji. Ne možete ni zamisliti čega se sve lopovi ne dosjete kako bi vam zaokupili pozornost dok njihov pomagač krade ono zbog čega su i došli – tvrdi jedna prodavačica.

Videonadzor nije prepreka

Danas je većina trgovačkih objekata pod videonadzorom, a događa se da se netko od kupaca svakodnevno “uhvati na djelu”. Takve osobe zaštitarska služba zadrži u prostoriji za nadzor i pozove policiju, koja načini zapisnik i dalje postupa po svojoj proceduri.

Međutim, videonadzor kradljivce ne ometa baš previše. Treba naglasiti da je u vrijeme blagdana porast krađa više nego očit, a isto tako intenzivno se krade u jeku ljetne turističke sezone, posebice u Mostaru, kada velik broj stranih turista, ali i dijaspore, pohodi grad na Neretvi. U svoj toj gužvi kradljivci se najbolje snalaze, a načina za krađu kod njih ima napretek.

No, osim toga što se krade u trgovinama, krađama su izloženi i sami građani, posebno kada su velike gužve kao, primjerice, u jeku turističke sezone. To je pravi raj za razne džeparoše te se zato savjetuje da se plaća karticom kada god je to moguće, a u slučaju krađe iste, da se obavijesti banka u što kraćem roku.

Gotovinu bi trebalo kod sebe držati u što manjoj količini, i to u prednjim džepovima, jer je tako kradljivcima znatno otežan “posao”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije