Dug bivšeg SSSR-a prema BiH

Oprema željeznicama za klirinški dug

zeljeznice
26.01.2016.
u 07:00

Željeznice FBiH su službeno iskazale potrebu za nabavom specijaliziranih strojeva za održavanje i gradnju pruga, te načinile odgovarajuće specifikacije potrebnih tipova mehanizacije

Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o inicijativi za naplatu dijela klirinškog duga nekadašnjeg Sovjetskog Saveza prema bivšem SFRJ isporukom pružne mehanizacije za potrebe JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo, navodi se u priopćenju s 38. sjednice Vlade Federacije BiH. Ukupna vrijednost strojeva i opreme za Željeznice FBiH i Željeznice Republike Srpske iznosila bi 26,000.000 dolara, piše Večernji list BiH. Klirinški dug od oko 125 milijuna dolara, nastao po obračunima robne razmjene između bivšeg SFRJ i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza još nije isplaćen niti kompenziran prema Bosni i Hercegovini, a do sada je izmiren prema Sloveniji i Hrvatskoj. Najavljeno je kako će dugovanja prema ostalim državama nastalim raspadom bivšeg SFRJ biti izmirena do 2016. godine.

“Kako nekoliko drugih načina poravnanja klirinškog duga nije dobilo suglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH, Željeznice FBiH su službeno iskazale potrebu za nabavom specijaliziranih strojeva za održavanje i gradnju pruga, te načinile odgovarajuće specifikacije potrebnih tipova mehanizacije”, navodi se. Ruski proizvođač strojeva Remputmaš-Group je službeno potvrdio spremnost ovu pružnu mehanizaciju isporučiti po traženoj specifikaciji i kompletnu vrijednost strojeva uključiti u naplatu klirinških potraživanja. Ova kompanija je o tome pokrenula i pregovore s rukovodstvom Željeznica Federacije BiH i Željeznica Republike Srpske.

Iz Vlade FBiH navode kako je pitanje klirinških dugova u nadležnosti Ministarstva financija i riznice BiH, te da je zahtjev za naplatu preko ovog aranžmana upućen Vijeću ministara BiH.

Ruska Federacije je prije tri godine ponudila, a Predsjedništvo BiH u zaključku i usvojilo, prijedlog da klirinški dug bude “prelomljen” tako što bi Rusi BiH dali nekoliko višenamjenskih helikoptera koji mogu služiti za pomoć civilnim organima u BiH pri reagiranju na prirodne i druge nesreće, osobito za gašenje požara. Ali, iako je bilo zaduženo Vijeće ministara napraviti prijedlog realizacije ovoga duga, do danas ništa po tom pitanju nije riješeno. Rusija je još 2011. izmirila klirinški dug bivšeg SSSR-a prema Hrvatskoj u iznosu od 185,7 milijuna dolara, a godinu ranije i dug od 129,2 milijuna dolara prema Sloveniji.

Rusija, Srbija i Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska i Slovenija su 26. ožujka 2003. godine u Beogradu usuglasile visinu sovjetskog klirinškog duga koji je u konačnici iznosio milijardu i 291 milijun klirinških dolara. Prema dogovoru, Srbiji i Crnoj Gori pripada 38% duga, Hrvatskoj 23%, Sloveniji 16%, BiH 15,5%, a Makedoniji 7,5%.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?