Inicijativa u FBiH

Oporezivanje nekretnina u kojima se ne stanuje

storyeditor/2023-10-03/PXL_110123_97730172.jpg
29.11.2023.
u 15:29

Upućena inicijativa za izradu zakona o porezu na nekretninu Federacije BiH

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je inicijativu za izradu zakona o porezu na nekretninu Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je naglašeno, cilj inicijative je da se osigura progresivna stopa oporezivanja imovine.

- Trenutačno u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji zakon koji regulira porez na nekretninu, nego se oporezivanje imovine ostavlja u nadležnost županija. Županijski zakoni tretiraju oporezivanje poslovnih prostora, garaža, skladišta, proizvodnih prostora, parkirališnih prostora i stanova ako se isti izdaju pod zakup. Međutim, ni jedna županija ne oporezuje vlasnike više stanova koji se ne koriste ili nisu izdani u zakup. Nedostatak regulative u ovom segmentu dovodi do toga da se pojedinci odlučuju investirati novac kupnjom više stambenih jedinica koje se ne koriste, što posljedično dovodi do smanjenja broja stanova na tržištu i porasta cijena nekretnina te veliki broj osoba, posebno mladih ljudi, ne može pronaći adekvatan stambeni prostor - obrazložio je Nikšić svoju inicijativu, piše klix.ba.

Ako Nikšićeva inicijativa bude usvojena, vlasnici bi se oslobodili plaćanja poreza na nekretninu koja se koristi isključivo za stanovanje, ali bi se svaka iduća nekretnina u posjedu oporezivala progresivnom stopom poreza.

Također, s obzirom na činjenicu da će novim setom federalnih fiskalnih zakona doći do smanjenja priljeva sredstava u proračun, ovo oporezivanje dovelo bi do nadoknađivanja dijela nedostajućih sredstava.

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, kontinuirano rastu. Zbog toga je veliki broj onih koji ne mogu imati svoj dom. Agenti za nekretnine kao jedan od osnovnih razloga za poskupljenje ističu veliku potražnju i malu ponudu te rast cijena građevnog materijala.

Nemali je broj nekretnina u kojima njihovi vlasnici ne žive. Osim toga, više nekretnina je u vlasništvu jedne osobe. Pojedini smatraju da prethodno navedeno također doprinosi rastu cijena nekretnina. S druge strane, u BiH je veliki broj nekretnina u koje se njihovi vlasnici nisu vratili nakon rata te je isto tako velik i broj nekretnina građana koji su se zbog ekonomskih razloga morali iseliti izvan granica. Oporezivanje ovakvih nekretnina u neku bi ruku bilo dodatno kažnjavanje vlasnika istih. Stručnjaci ističu da bi eventualno trebalo oporezivati tzv. investicijske nekretnine i nekretnine koje se izdaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?