Unatoč porazu na posljednjim izborima, SDA i DF ipak SDP pozivaju u pomoć

Oporbi dali ključeve za uspostavu nove Vlade Federacije BiH

NIKSIC
29.01.2015.
u 09:04

Vijeće ministara neće se uspostaviti bez izbora nove Vlade FBiH

Prst sudbine ili ironije, ali sve oči i nade sada su uprte u SDP BiH čije bi ruke trebale omogućiti strankama SDA, Demokratskoj fronti i HDZ BiH da uspostave federalnu vlast. Definitivni odgovor na pitanje kako će se postaviti stranka Nermina Nikšića dobit će se u subotu na sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH. Ova stranka, naime, ima šest mjesta u srpskome klubu Doma naroda FBiH. Odmah iza njih je SNSD Milorada Dodika koji ima tri zastupnika i još dvoje koji su ga spremni poduprijeti za srpskog potpredsjednika. Nakon povratka zamjenika predsjednika SDA iz Saudijske Arabije te Nikšića iz Katara dogodio se ključni sastanak s kojega su članice nove vladajuće koalicije u FBiH zatražile pomoć oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) kako bi se nastavio proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH.

SDP kao oporba

“Zatražili smo od SDP-a da ne bude oporba državi”, kazao je novinarima u Sarajevu član Predsjedništva BiH i čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon sastanka s predsjednikom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem i SDP-a Nerminom Nikšićem. Izetbegović je apelirao na SDP kao na “državotvornu stranku” ističući kako i ona, iako oporbena, ima odgovornost za stanje u državi.SDA i DF zapravo traže od SDP-a da pomogne u izboru predsjednika i dvoje dopredsjednika Federacije BiH, što je preduvjet za imenovanje nove entitetske Vlade. Uspostava Vlade FBiH je pak preduvjet koji je postavio HDZ BiH kako bi se pristupilo uspostavi novog Vijeća ministara BiH.Ključevi uspostave vlasti nenadano su se našli u rukama SDP-a jer ta stranka ima najveći broj zastupnika u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH pa se bez njihovih glasova ne može izabrati dopredsjednik entiteta iz reda srpskog naroda. DF je za tu dužnost predložio bivšeg diplomata Slobodana Šoju, no on mora dobiti potporu šest SDP-ovih zastupnika kako bi uopće bio kandidat. Predsjednik i dva dopredsjednika FBiH biraju se “u paketu”, pa o srpskom kandidatu sada ovisi cijeli proces.

Šoja ili neovisni

Prema Izetbegovićevim riječima, Nikšić je kazao kako odluku o eventualnoj potpori Šoji ili nekom drugom kandidatu može donijeti samo Glavni odbor SDP-a koji će zasjedati u subotu.Predsjednik DF-a BIH Željko Komšić jučer je u Sarajevu izjavio da će sve učiniti da se proces formiranja izvršne vlasti rasplete u ponedjeljak ili utorak s izborom čelništva FBiH. Odbio je mogućnost da se to učini uz potporu triju srpskih zastupnika iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, jer je za SDA i DF sadašnji je predsjednik Republike Srpske neprihvatljiv kao koalicijski partner. Doznajemo da bi DF u tome slučaju mogao i u oporbu, što se u ovoj stranci također razmatra kao mogućnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?