U FOKUSU

Oporba (SDA i DF) ponovno blokirala rad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

05.03.2024.
u 14:33

Franka Leko iz HDZ-a BiH nova je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Mandat joj je dodijeljen nakon što je njezin stranački kolega Ivo Vincetić, zbog preuzimanja nove dužnosti, dao ostavku na mjesto zastupnika u ovom domu. Na popunu preostalih dvaju mandata čekat će se do odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje treba odlučiti tko će s lista NiP-a i SDA zamijeniti pravomoćno osuđene zastupnike Halila Bajramovića i Fadila Novalića.

Prisega nove zastupnice

Bajramović (NiP) osuđen je još prošle godine, a Novalić (SDA), bivši predsjednik Vlade Federacije BiH, nedavno. Nakon što je Leko položila svečanu prisegu, zastupnici su se razišli jer nisu uspjeli postići dogovor tko će predsjedati sjednicom. Podsjetimo, Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka), predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, još u rujnu prošle godine podnijela je ostavku, a njezin zamjenik nije izabran jer su oporbeni SDA i DF mjesecima nedolaskom na sjednice blokirali rad radnih tijela. Među ostalim, i Povjerenstva za izbor i imenovanja. Nakon što je nedavno, donošenjem posebnog zaključka, deblokiran rad radnih tijela koja su popunjena nedostajućim članovima, oporba je našla novi način blokirati rad Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Ovog puta iskoristili su činjenicu da je među nedostajućim zastupnicima i dvoje iz u ovom domu inače tijesne vladajuće većine te su tražili da Zastupnički dom glasuje o tome hoće li Mladen Bošković (HDZ BiH) predsjedati sjednicom. Ovlast da predsjeda dala mu je Mirjana Marinković Lepić, predsjedateljica ovog doma u ostavci. Kako je potpora izostala, sjednica na čijem dnevnom redu se, među ostalim, nalazi osam zakona, pet u formi prijedloga i tri u formi nacrta, otkazana je do daljnjeg. Osim mnoštva zakona, na dnevnom redu otkazane sjednice nalaze se i odluke o kreditnim zaduženjima za projekte podrške zapošljavanju i gradskog prijevoza u Sarajevu, kao i informacija o postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju vjetroelektrane u Glamoču. Zastupnici su trebali raspravljati i o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, a na dnevnom redu bila je i točka o izboru i imenovanjima. Među ostalim, i imenovanjima Upravnog vijeća Federalne televizije koja posluje izvan zakona jer je svim članovima prije više od deset godina istekao mandat.

Pismo veleposlanika

Uoči sjednice članovima Kolegija oba doma Parlamenta Federacije BiH, Zastupničkog i Doma naroda, pismo u kojem izražavaju zabrinutost zbog kašnjenja imenovanja uputili su čelnici međunarodne zajednice u BiH: voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler, visoki predstavnik Christian Schmidt te voditelj Misije OESS-a Brian Aggeler. Imenovanjem Upravnog vijeća osigurali bi se uvjeti i za imenovanje novog generalnog direktora Federalne televizije. Jesu li promjene na čelu ovog javnog servisa kojima se SDA protivio dok je bio dio vladajuće većine razlog zbog kojih je ova stranka s DF-om ponovno blokirala rad Zastupničkog doma, a samim time i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, ostaje vidjeti. Što god bilo u pitanju, očito oporba ima novi izgovor za blokadu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?