Procjene ekonomskog napretka

Oporavak FBiH u tri godine, rast plaća, ali i zaposlenih

02.09.2015.
u 06:30

Optimistične su i procjene kod rasta prosječne neto plaće u Federaciji BiH

Prema procjenama Federalnog ministarstva financija, koje su iznesene u Dokumentu okvirnog proračuna Federacije BiH za razdoblje 2015. - 2017., u čijem smo posjedu, u iduće tri godine očekuje se rast broja zaposlenih u Federaciji BiH od 1,4 posto u 2015. godini, dok bi ta stopa rasta u 2016. godini trebala biti 1,6, a 2017. godine trebala bi dostići stopu rasta od 1,7 posto. Optimistične su i procjene kod rasta prosječne neto plaće u Federaciji BiH.

Tako bi se u nominalnom iznosu u 2015. godini mogla uvećati za 2,3, posto u 2016. godini - 2,9 i u 2017. - 3,2 posto. Očuvanje i daljnje jačanje makroekonomske stabilnosti Federacije BiH predstavlja prvi cilj u sljedećem srednjoročnom razdoblju, ali se u planiranju vlastitog napretka mora poći i od reformi u socijalnom i ekonomskom sektoru. Vlada mora stvoriti uvjete i pretpostavke za punu zaposlenost radne snage i korištenje proizvodnih kapaciteta koji bi trebali dati krajnji rezultat - povećanje bruto domaćeg proizvoda.

Prema projekcijama Federalnog ministarstva financija, očekuje se da će godišnji rast proizvodnje u 2015. godini iznositi oko pet posto na što će najveći utjecaj imati povećana razina izvozne potražnje koja će rezultirati poboljšanjem proizvodnje u svim sektorima industrijske proizvodnje, a najveći udio u strukturi imat će prerađivačka industrija koja je izvozno orijentirana. Iz Ministarstva poručuju da se ovaj optimističan stav mora uzeti s rezervom zbog postupka rekonstrukcije poplavljenih područja. Kako bi obnova poplavljenih područja išla brže, Vlada FBiH je nadavno na temelju raspoloživih i evidentiranih podataka na jedinstvenom računu riznice FBiH odobrila Federalnom ministarstvu financija raspodjelu sredstava prikupljenih na posebnom namjenskom računu pod nazivom "Poseban transakcijski račun za uplatu sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom".

Pozitivan učinak na ukupan ekonomski oporavak FBiH i BiH imat će i nastavak investicijskog ciklusa u infrastrukturu. Najviše se očekuje od završetka predviđenih dionica autoceste Vc tijekom 2015. godine što će dodatno doprinijeti povećanju proizvodnje posebno u industriji građevinskog materijala i metalnih proizvoda. Od energetike, sektor za proizvodnju električne energije, uz koji se uključuju rudnici i proizvodnja prerađevina nafte, ima važnu ulogu u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, planirano je ostvariti povećanja proizvodnje od oko pet posto.

Kao doprinos makroekonomskoj stabilnosti, u Ministarstvu financija ističu "kako se očekuje realizacija niza kapitalnih projekata u elektroenergetskom sektoru koji će se realizirati uglavnom putem izravnih stranih ulaganja, te se projicira i rast izravnih stranih ulaganja do 690 milijuna KM u 2014. godini i do 940 milijuna KM u 2015. godini, te bi se do 2017. godine mogao dostići iznos od milijardu KM".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?