LIVNO

OPG-ovi će se moći predstaviti na zajedničkoj platformi

14.06.2024.
u 21:59

Trogodišnji projekt "Uspostava Mreže za ruralni razvoj Hercegovine - HeRuDNet" vrijedan je 662.133 eura, koji EU podržava s 90%

"Uspostava Mreže za ruralni razvoj Hercegovine - HeRuDNet" naziv je projekta predstavljenog u Livnu u Zakladi "Linnovate" koja je, uz Poljoprivredni klaster "Stara Hercegovina" iz Trebinja, partner u provedbi vodećem projektnom partneru - Asocijaciji za ekonomski razvoj REDAH. Riječ je o trogodišnjem projektu vrijednom 662.133 eura, koji EU podržava s 90% sredstava (595.800 eura), piše Večernji list BiH.

Sve članice Mreže radit će na uspostavi politika koje zagovara EU te će time unaprijediti i svoje poljoprivredno znanje. Uz edukacije i razvoj komunikacijskih kanala putem društvenih mreža, formirat će se i posebna web-stranica, kazao je Nikola Periša, direktor Zaklade "Linnovate". - Na toj stranici će, po uzoru na sličnu u RH, OPG-ovi moći plasirati svoje proizvode i dobiti neke opće informacije, neće morati izrađivati svoje web-stranice posebno, nego će na zajedničkoj platformi predstaviti ono što rade, gdje se nalaze, što se može kupiti i, praktički, na dnevnoj bazi mijenjati te informacije - dodao je.

- Na području 20 općina i gradova postavit će se 40 meteoroloških postaja, gdje će postojati digitalna platforma koju će koristiti poljoprivrednici jednostavnim unošenjem naloga, vezano i uz meteorološke prilike, ali i prognozu bolesti i mogućnosti obavljanja određenih poslova - istaknuo je Ivica Sivrić, direktor REDAH-a, a resorni ministar u Vladi HBŽ-a Božo Perić, uz napomenu da je županija već prije postavila četiri meteopostaje, kazao: - Primjerice, ako su oborine bile dva dana, poljoprivrednici znaju da trebaju prskati protiv nekog štetnika jer postoje veliki izgledi da se on pojavi. Također, mogu vidjeti je li vrijeme pogodno za sjetvu, sadnju, kolika je temperatura tla... Svi ti podaci pomoći će im optimizirati proizvodnju - kazao je Perić.

Uz napomenu kako će svi ti podaci biti dostupni svima, da će ih moći koristiti vatrogasci, policija, obrazovne ustanove, Sivrić je dodao:

- Tako ćemo nakon nekoliko godina imati i trendove, vidjeti na kojoj mikrolokaciji klimatske promjene imaju veći negativni utjecaj i na osnovi toga pripremati mjere. Zato kažem, projekt je značajan, kompleksan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije