Općinama od 40 do 50 milijuna KM manje zbog otplate duga FBiH

25.04.2024.
u 13:00

Adresirati sve goruće probleme s kojima se danas susreće lokalna samouprava u Federaciji BiH, harmonizirati propise sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji, ali i problematizirati činjenicu da je općinama i gradovima prebačen veliki dio obveza bez adekvatne financijske podrške, samo su neke od ključnih tema koje su u fokusu panel-rasprave o temi jamstva lokalne autonomije u FBiH kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi, a koja se održava danas u Sarajevu u hotelu Ibis Styles s početkom u 11 sati.

Šira rasprava

Na zahtjev Saveza općina i gradova FBiH, Vijeće Europe angažiralo je stručnjake koji su izradili izvješće "Jamstvo lokalne autonomije u FBiH kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi – stručno mišljenje i preporuke". Izvješće, između ostalog, predstavlja stručni odgovor na mišljenje Federalnog ministarstva pravosuđa i stav upravne inspekcije u pogledu utvrđivanja nadležnosti za donošenje odluke o organizaciji službi jedinica lokalne samouprave i donošenja pravilnika o unutarnjoj organizaciji službi jedinica lokalne samouprave, objasnili su iz Saveza općina i gradova Federacije BiH. Iz ove udruge koja okuplja jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH pritom su ukazali i na značaj otvorene i produktivne komunikacije među tijelima vlasti, a sve kako bi se riješila određena otvorena pitanja. Dugoročni cilj panel-rasprave je, naglasili su, otvoriti dijalog s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine o njihovoj, kako kažu, zakašnjeloj obvezi harmonizacije zakona sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH, uvažavajući poseban karakter ovog zakona u odnosu na opće zakonodavstvo.

Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova, u razgovoru za Večernji list potvrdila je kako će se događaj realizirati kroz tri panela, a objasnila je i kako je Savez tražio od Kongresa Vijeća Europe stručnjake koji bi s domaćim stručnjacima, prije svega iz općina i gradova, uradili analizu u kojoj bi se vidjelo da postoji ogroman broj propisa koji nije usklađen s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao ni sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH.

Kada je riječ o prvom panelu, on će se odnositi na usklađenost propisa sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji, a Travljanin je pritom naglasila kako, iako se jedinice lokalne samouprave značajno razlikuju po veličini, broju stanovnika i ekonomskoj snazi, imaju iste nadležnosti. Ove razlike postaju sve izraženije, što dovodi do nejednakosti, kao i patuljastih općina koje ne mogu svojim redovitim primanjima zadovoljiti ni troškove administracije.

Reforme

Naglasila je i kako Savez inzistira da se uradi strategija reforme i razvoja lokalne samouprave, a to je dokument koji imaju sve zemlje koje pristupaju EU. Također, potvrdila je i kako je Ustavni sud Federacije, rješavajući po zahtjevima zaštite prava na lokalnu samoupravu, do veljače ove godine donio 117 presuda, a u apsolutnoj većini presude su riješene u korist jedinica lokalne samouprave. Drugi panel odnosi se na problematiku neujednačenosti zakona o organizaciji rada službi za upravu i Zakona o načelima lokalne samouprave. Treći panel pak imat će u fokusu poziciju lokalne samouprave u sustavu javnih financija, a Savez je, ističe Travljanin, na osnovi istraživanja zaključio da je u proteklih 15 godina došlo do prijenosa nadležnosti s viših razina, ali bez prijenosa odgovarajućeg izvora financiranja. Potvrdila je i kako je Savez već ranije ukazao na nepravedni aranžman otplate vanjskog duga FBiH, gdje je iznos za raspodjelu umanjen na godišnjoj razini za 40 do 50 milijuna maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?