Rješavanje životinjskog otpada

Općina Novi Travnik na Rostovu planira gradnju stočnog groblja

19.12.2017.
u 14:15

Općina Novi Travnik planira graditi stočno groblje na prostoru Ravnog Rostova, objavili su mediji u SBŽ-u. Naime, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBŽ-a objavilo je 27. studenoga da je podnesen zahtjev za izdavanje prethodne vodne suglasnosti koja prethodi izdavanju urbanističke i okolišne dozvole, za lokaciju i moguću izgradnju stočnog groblja, na području općine Novi Travnik, piše Večernji list BiH. Ova bi lokacija mogla biti problematična jer ondje se posljednjih godina sve više razvija turizam te velik broj ljudi gradi vikendice.

Neadekvatno zbrinjavanje

Odlaganje animalnog otpada velik je problem u BiH i ako izgradnja bude odobrena, ovo će bar u SBŽ-u biti adekvatno rješenje za ovaj problem. BiH već godinama nema riješen problem za odlaganje uginulih životinja i animalnig otpada iz mesara i klaonica, tako da ova vrsta otpada najčešće završava na nedopuštenim mjestima u odlagalištima, kontejnerima ili odlagalištima diljem BiH. Leševi tu trunu i odlaze dalje podzemnim ili vodenim tokovima i na taj način lako mogu biti uzrok zaraza životinja, pa i ljudi, Otpad životinjskog podrijetla često završava u prirodi, nezakopan ili u vodotocima rijeka. Ovako nepropisno odložen, predstavlja opasnost za okolno stanovništvo. Ove pojave nije pošteđen niti jedan dio BiH, pa smo ljetos bili svjedoci slučaja gdje je nadomak Visokog pronađen velik broj otpada od zaklanih životinja. U kolovozu javnost BiH je ostala zgrožena stanjem koje je županijska inspekcija zatekla u blizini Bosanske Krupe. “Evidentirali smo veliki broj životinjskih ostataka, iznutrica zaklanih životinja, pa čak i cijelih životinja koje su jednostavno bačene na odlagalište. Ti ostaci se nalaze na površini, znači da nisu zatrpani zemljom niti neškodljivo uklonjeni, zbog čega prijeti opasnost od pojave i prenošenja zaraze”, istaknuo je tom prilikom Mahumut Jukić, šef inspekcijske uprave USŽ-a. Inače, odlagalište “Meždre”, na kojoj je pronađen veliki broj životinjskih ostataka, središnje je odlagalište otpada za Bosansku Krupu, Cazin i Bužim, a njome upravljaju komunalna preduzeća iz tih gradova. Ovakvi problemi pojavljuju se diljem BiH s obzirom da u državi ne postoji kafilerija u kojoj bi se na najprimjereniji način zbrinjavao animalni otpad, a jedini način trenutačno je da vlasnici uginule životinje zakopaju uz propisane higijensko-sanitarne mjere. Pojedine županije imaju neku vrstu stočnog groblja, dok neke nemaju ni to.

Otpad na izvorištima vode

U BiH nije rijedak slučaj da neodgovorni pojedinci bacaju animalni otpad u vodozaštitnim zonama. Takav slučaj zabilježen je i u rujnu ove godine na području Sarajeva, točnije u vodozaštitnoj zoni na području Sokolović-Kolonije. Tom prilikom je radnik iz KJKP “ViK” Sarajevo na objektu u Sokolović Koloniji prijavio da je oko 15 m od bunara odložen animalni otpad (iznutrice i rogovi nakon klanja). Nadležne službe KJKP “ViK” odmah su pristupile hitnom uklanjanju otpada i dezinfekciji zemljišta nakon njegovog uklanjanja. Pored navedenoga, primjećena je još jedna osoba prilikom istresanja kolica punih životinjskih iznutrica na udaljenosti oko 150 m od bunara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?