rs i srbija se protive

Opća skupština UN-a danas glasa o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Opća skupština UN-a
23.05.2024.
u 08:09

Srbija i Republika Srpska više puta poricale su da se u Srebrenici dogodio genocid.

Opća skupština UN-a u danas poslijepodne bi u New Yorku trebala glasovati o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Srbija se tome oštro protivi i pokrenula je veliku diplomatsku ofenzivu protiv rezolucije.

Očekuje se da će desetak zemalja glasovati protiv rezolucije, dok se nekoliko desetaka članica UN-a suzdržava od glasovanja zbog srpske diplomatske ofenzive, posebice među nesvrstanim zemljama, doznaje se iz diplomatskih izvora, prenosi slovenska novinska agencija STA.

U prijedlogu rezolucije o jednom od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine, prenosi Hina.

Srbija i Republika Srpska više puta poricale su da se u Srebrenici dogodio genocid.

Rezoluciju su predložile države koje s tim imaju teško povijesno iskustvo - Njemačka i Ruanda.  Tekst su sponzorirale još 34 države među kojima su sve bivše jugoslavenske republike osim Srbije i Crne Gore.

Skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu izjavu kojom prosvjeduje zbog rezolucije, a predsjednik entiteta Milorad Dodik je na mreži X napisao kako bi usvajanje rezolucije nanijelo nepopravljivu štetu , što bi značilo kraj BiH.

On prijeti da će se Republika Srpska, u kojoj se nalazi Srebrenica, odvojiti od Bosne ako rezolucija bude usvojena.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić  je s blagoslovom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija prije glasovanja otišao u New York gdje nastavlja lobirati protiv rezolucije, objavio je portal Radija Slobodna Europa.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije