Klimatološko ljeto već nas grije, brojne su zamke koje nosi ovo godišnje doba

Opasnosti - izbjegavajte pretjerano sunčanje, pazite i što jedete....

10.06.2024.
u 21:27

Ljeto je varljivo, kažu stihovi jedne od poznatih pjesama, a to bi mogao biti i uvod u tekst o prehrani tijekom najvrućeg doba u godini koje nam i kalendarski kuca na vrata, piše Večernji list BiH. Jer ljeti bismo trebali jesti što lakšu hranu, a brojni događaji u BiH tijekom ovih mjeseci obično nam obrnu proces, stoga brojni imaju zdravstvene probleme.

Svježe pripremljeno

BiH je, na kraju krajeva, jedna od najpretilijih država na svijetu, već od najmlađih nogu razvija se ta ovisnost o lošoj prehrani, a slična je situacija i u Hrvatskoj, s tim da je Europska unija donekle potaknula konzumiranje kvalitetne hrane, odnosno nije baš moguće svašta plasirati konzumentima. Ljeti prijete opasnosti zbog nepravilnog čuvanja hrane. Dolazi do razvoja salmonele te trovanja hranom. Primjerice, u 2022. zabilježena su 243 slučaja zaraznog trovanja hranom. U 2021. bilo ih je 199, a godinama je trend da raste broj trovanja, a to je ono što je službeno potvrđeno. Još je mnogo slučajeva koje nitko ne prijavljuje. Nutricionistica Anja Rimac savjetuje da hrana koja se jede bude svježe pripremljena što je češće moguće, ali i da je pravilno pohranjena. - U hladnjaku bi trebalo svježe meso i sirovu ribu držati odvojeno od druge hrane kako ne bi došlo do kontaminacije - navela je. Stručnjaci Mato Lakić i Ivana Ljevaković Musladin su među uputama za sigurnu pripremu i čuvanje hrane kući naveli konzumentima da ne koriste hranu kojoj je prošao rok trajanja te da hranu treba pravilno čuvati; trajne namirnice (suhe namirnice) na suhome, a polutrajne i lako pokvarljive pokrivene u hladnjaku (na +4 °C) ili u zamrzivaču (na -18 °C). - Gotova toplinski obrađena hrana ne smije se čuvati na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata. Održavajte higijenu vašeg posuđa i pribora za rad s hranom (osobito daske za rezanje mesa) - navodi se uz ostalo. Zatim ta hrana treba biti što kvalitetnija i raznovrsnija. Stručnjakinja Tihana Šadek u svom radu "Optimalna prehrana tijekom vrućih ljetnih dana" ističe da nam priroda tijekom ljeta osigurava mnogobrojne svježe, ukusne i šarene plodove bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, koje svakako treba ukomponirati u svoj ljetni plan prehrane. Također, krastavci, zelena salata, rajčica, stabljika celera, tikvica i špinat od povrća, a lubenica, dinja i jagode od voća koje sadrži više od 90 posto vode, predstavljaju namirnice s najvećim hidratizirajućim učinkom.

Kontaktirati poslodavce

Posebno se preporučuje konzumacija namirnica žute, narančaste i crvene boje, kao što su breskva, marelica, dinja, mrkva, rajčica ili kukuruz, zbog toga što predstavljaju izvor beta karotena koji ima antioksidativni učinak i djeluje zaštitno na kožu prilikom izlaganja UV zrakama sunca. I to je jedna od tema jer brojni ugrožavaju svoje zdravlje pretjerano se izlažući suncu. U najvrućem dijelu dana potrebno se maksimalno zaštititi, a traži se i od sindikata da već kontaktiraju poslodavce i pozovu ih na odgovornost prema radnicima ako već sami ne mogu shvatiti neke stvari. Ljeto nam je klimatološki stiglo, a slijedi nam još vruće razdoblje, stoga zdravlje treba staviti među prioritete, a prehrana, koju često olako shvaćamo, uvelike nam utječe na život i na zdravstveno stanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije