Sarajevsko sveučilište

Opao interes za studiranje na državnim fakultetima, na svakom fakultetu ima mjesta

18.07.2017.
u 07:40

Na fakultetima Sarajevskog sveučilišta nakon prvog upisnog roka slobodno je oko 2.200 mjesta. Kako je za Faktor potvrdila Aida Hodžić, prorektor za nastavu i pitanja studenata Sarajevskog sveučilišta nakon prvog roka na fakultete se prijavilo oko 3.750 aplikanata.

- Trenutno skoro na svakom fakultetu imamo mjesta, na nekima manje, na nekima više. Najmanji interes i najviše mjesta imamo na grupaciji društvenih znanosti. Plan upisa se pravi na osnovu resursa s kojima Sveučilište raspolaže, na osnovu nastavnog kadra, prostornih kapaciteta, opreme, a konačnu suglasnost daje Vlada SŽ i oni su dali suglasnost za 5.880 studenata – pojašnjava Hodžić.

Hodžić ističe da su razlozi objektivne prirode i da se na njih ne može utjecati.

- Ovo je generacija prelaska s osmogodišnjeg na devetogodišnji sustav obrazovanja. Ove godine u SŽ četverogodišnje škole završilo je oko 2.400 učenika, a ranijih godina bilo je i 4.500 učenika, a 45 posto studenata dolazi iz Sarajevske županije. Drugi razlog je očiti demografski pad, koji je posljedica događaja od prije 10 ili 15 godina, ali sličan trend će se sigurno nastaviti i u narednih nekoliko godina – pojašnjava prorektor za nastavu, dodajući da su razlozi manjeg broja učenika koji su konkurirali za upis na fakultete i migracije, ali i nelojalna konkurencija dijela privatnih fakulteta.

Hodžić je istaknula da ne misli na sve privatne fakultete, već na one čiji se broj uopće ne zna.

- To su fakulteti sa stalno otvorenim natječajima oni na koje se može doći kada poželite i da se dogovarate oko cijena, koji nemaju uvjeta za upis, a prolaznost iznosi 100 posto – pojašnjava.

Naredni upisni rok na nekim fakultetima počinje sredinom ovog tjedna, a na tom roku pravo aplicirati imaju svi oni koji nisu primljeni na prvom roku ili oni koji su se tek sada odlučili upisati na fakultet.

I ministar obrazovanja SŽ Elvir Kazazović kazao je da je broj kandidata za upis na fakultete u Sarajevu smanjen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije