Interviju Branko Bago

Ono što nekad bijaše „Trepča radi –Beograd se gradi“ sada se događa nama u Hercegovini

07.08.2017.
u 09:00

Načelnik općine Posušje Branko Bago u interviju za Večernji list govori o obilježavanju dana općine POsušje. Bago se osvrnuo i na infrastrukturne projekte koji su završeni, ali i n aone koji tek trebaju biti realizirani. Pohvalio je suradnju sa federalnom i županijskom razinom vlasti. Bago je podsjetio i na nepravdu koja se ovoj općini sustavno ponavlja. Naime, znatno više sredstava se kroz razne poreze iz Posušja uplaćuje u Sarajevo, nego što s evraća ovoj općini.

Kolovoz je u znaku dana općine Posušje. Koliko ste kao prvi čovjek ove općine zadovoljni stanjem u njoj. Prvenstveno mislim na financijski dio?

Teško pitanje, iako naizgled jednostavno odgovoriti na njega je vrlo zahtjevno. Ono što bih htio i želio je daleko bolje i perspektivnije stanje nego li je trenutno, ali ipak imam dojam da se pozitivni procesi u našem Posušju lagano i sustavno ipak događaju. Ulažu se veliki napori od velikog dijela naših žitelja da ostanemo i opstanemo živjeti u našem kraju, iako je situacija izuzetno komplicirana po više osnova. Svi zaposleni u javnoj upravi , privatni sektor, naši duhovnjaci svećenici, naši prosvjetni djelatnici, i svi ostali žitelji su danas svjesni da moramo još više ulagati znanja, energije, upornosti da od Posušja moramo i možemo, zajedničkim djelovanjem učiniti još ljepši gradić i općinu, unatoč svim lošim zadanim okolnostima na koje je teško utjecati. Dosta stvari je godinama išlo u krivom smjeru i na krivi način, moramo ih nastaviti prepoznavati i sustavno ih rješavati koliko je u našoj mogućnosti. Ja osobno se ne štedim kao ni moji suradnici, čak ponekad i preoptimistično želimo rješiti neke stvari pa udarimo „glavom u zid“, zbog birokratskih nelogičnosti. Ipak nastaviti aktivno raditi, nas obvezuju svi oni što su nam na proteklim lokalnim izborima dali povjerenje nakon odrađenog prvog mandata, jer naši žitelji i Posušje to zaslužuju. Financijsko stanje Općine je naizgled besperspektivno, nasljedili smo ogromna dugovanja koja ipak malo po malo saniramo, uz mršave prihode općine. Izvlačimo maksimum iz svih mogućih prilika, improviziramo, stavljamo pogon sve i svakoga što uspijemo i na taj način uspjevamo održavati život u Posušju koliko toliko normalnim. Uz sve to uspijevamo i neke nove stvari pokretati i na infrastrukturnom i na društvenom području. Moram istaknuti da u zadnje vrijeme imamo plodonosnu suradnju sa policijskom upravom Posuše, a rezultat toga je povećanje sigurnosti u našem mjestu, prvenstveno mislim na promet i sigurnost naših žitelja pogotovo mladih.

Mjesec kolovoz je mjesec kada slavimo Dan općine i blagdan Velike Gospe, naše nebeske zaštitinice. S obzirom na ovaj blagdan tada su i iznimno posjećene svete mise uočnice. To je mjesec kada se većina naših najvećih i najboljih društvenih događaja u sklopu manifestacije „Posuško lito „ organizira, i kada većina naših raseljenih dođe obići svoje obitelji i ostanu u Posušju jedan period.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije