usvajanje novih tehnologija

Online komuniciranje mijenja temelje političke scene u BiH

12.10.2020.
u 11:46

Pandemija koronavirusa unijela je promjene u brojna područja svakodnevnoga života, a poseban odraz imala je i na način političkog komuniciranja koje se, zbog specifičnosti situacije, u sve većem broju slučajeva “seli” u online prostor, daleko od fizičkog kontakta i interakcije, piše Večernji list BiH

Prilagodba

Unatoč tehnološkim ograničenjima, ovakav vid komunikacije pokazao se uglavnom dovoljno uspješnim za realizaciju brojnih oblika komunikacije, počevši od sjednica stranačkih tijela pa do bilateralnih i multilateralnih razgovora nositelja određenih političkih ili državnih dužnosti. Kako se u cijeloj toj online sagi snalaze domaći političari, pitanje je na koje se ne može pružiti jednoznačan odgovor. On uglavnom ovisi o razini izgrađenosti infrastrukture, kao i otvorenosti ka korištenju novih, drugačijih oblika komunikacije preko društvenih mreža, koje omogućuju prijenos i slike i zvuka. Ivan Ćubela, predsjednik Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta SUM-a, kazao je u izjavi za Večernji list kako je pojava pandemije primorala usvajanje novih tehnologija u komuniciranju u političkom svijetu.

To je, ističe, bila neminovnost u ovakvim okolnostima gdje su i političke stranke i njihovi predstavnici morali pokazati fleksibilnost i prilagodljivost “novom normalnom”, kako se u javnosti voli često istaknuti. Videokonferencije su, podsjeća Ćubela, praktički preko noći postale sredstvo komuniciranja na svim razinama vlasti.

“Primjerice, u Zagrebu ste imali online summit EU-a svih europskih dužnosnika i na tome primjeru pokazalo se da je ta vrsta u političkom svijetu moguća i ostvariva. S druge strane, imate pregršt primjera, ne samo u BiH, da postoje nespretne reakcije i gafovi te su pojedinci ili drijemali na videosjednicama, pojavljivali se neprikladno odjeveni itd.”, upozorio je on ocijenivši kako nove okolnosti iziskuju i prilagodbe kao i u svemu. Ipak, vjeruje kako će se i taj dio, ako se želi zadržati ozbiljnost i komuniciranje prema javnosti, značajno poboljšati, a nesmotrenost drastično smanjiti. Na pitanje jesu li nove tehnologije ograničavajući čimbenik u nekim oblicima komunikacije, Ćubela kaže da na tom planu, kao i u svemu, postoje prednosti i mane.

Tehnička pitanja

“Sve što je u online sferi podložno je tehničkim poteškoćama. Prije svega, mislim na kvalitetu interneta te ostale tehničke pojedinosti koje otežavaju komunikaciju pa se gubi jasnoća poruka. Moguće je i da neki važan politički dio, jednostavno, promakne”, navodi Ćubela.

Također, komunikacija u fizičkom obliku “u četiri oka” ima dozu ozbiljnosti koju, kaže on, online komunikacija i ne može imati upravo zbog nepostojanja fizičke prisutnosti. S druge strane, netko tko prilikom javnog nastupa gdje se mora obratiti većem broju ljudi ima blagu prisutnost treme, može odlično u svoju korist iskoristiti povećanu online komunikaciju. Ponavlja da, kao i sve, tako i komuniciranje u političkom prostoru koristeći nove tehnologije ima svoje prednosti i mane, a na kraju se doista sve svede na to da je na svakom pojedincu koji djeluje u političkom prostoru primarno kako će se postaviti u takvim okolnostima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije