Počelo suđenje čelniku SBB-a

Onemogućili obranu Radončića, ponovno se 
traži njegovo puštanje

14.04.2016.
u 07:00

Pred Sudom BiH jučer je konačno započeo sudski proces protiv čelnika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića koji se nalazi u pritvoru, a kojega Tužiteljstvo BiH tereti za utjecaj na pravosuđe, dok, pak, njegova obrana tvrdi kako je riječ o političkom procesu u cilju njegova eliminiranja iz vlasti i političke scene, iza čega stoje konkurentske političke stranke, piše Večernji list BiH.

Obrana sa slobode

Radončićeva obrana odmah je zatražila njegovo puštanje iz pritvora. Na početku glavne rasprave saslušane su odvjetnica Vasvija Vidović i zamjenica glavnog i odgovornog urednika “Dnevnog avaza” Indira Ćatić. Vidović je prije polaganja prisege rekla kako kao opunomoćenica Radončića i Bilsene Šahman u ovom predmetu ne može govoriti o dijelu koji se tiče odvjetničke tajne, što je sud i omogućio. Odvjetnica Vidović je rekla kako smatra da je pozvana na saslušanje samo da ne bi u ovom slučaju zastupala Radončića. Tužitelja Božu Mihajlovića zanimale su okolnosti pod kojima je odvjetnica dobila punomoć od Nasera Keljmendija, njegove kćeri Donate Keljmendi i kosovskog odvjetnika Besnika Beriša te kako je dobila punomoć od Fahrudina Radončića. Objasnila je kako ju je odvjetnik Beriša 2014. godine zamolio da provjeri određene dokumente u vezi sa slučajem koji se vodi protiv Keljmendija na Kosovu. Na osnovi punomoći koju je Vidović imala, ona je opunomoćila istražiteljicu Indiru Ćatić da u njezino ime pregleda arhivu vezanu uz predmet koji se vodi na Kosovu. Vidović je dopunu ovlasti Indiri Ćatić dala na osnovi ugovora s Fahrudinom Radončićem, ali nije željela imenovati onoga tko je snosio troškove pozivajući se na odvjetničku tajnu. Radončićeva obrana istaknula je kako je Vidović i ranije angažirala novinare i da je to sasvim normalno jer je riječ o osobama koje prate događanja i upućene su u predmet.

Radončić se nije miješao

Vidović je rekla kako je Ćatić prikupljene informacije mogla predati isključivo njoj, a ne nekome drugom podsjećajući da ako Ćatić bilo što iznese, pa čak i pred Sudom BiH, što je prikupila tijekom istraživanja, da će biti sankcionirana. Nakon Vasvije Vidović svjedočila je i zamjenica glavnog i odgovornog urednika Dnevnog avaza Indira Ćatić. Ona je zanijekala da Radončić ima utjecaja na uređivačku politiku Dnevnog avaza i na kreiranje novinarskih tekstova. Izrijekom je tužitelj Mihajlović pitao Ćatić je li dobila bilo kakve instrukcije o objavljivanju tekstova vezanih uz krunsku svjedokinju Azru Sarić, bivšu ljubavnicu sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele, zbog koje je i podignuta optužnica protiv Radončića jer je navodno pravio pritisak na nju. Ona je negirala kako je dobila ikakve naloge od bilo koga nakon čega je tužitelj podsjetio na razgovor s bivšim ravnateljem OSA-e BiH Almirom Džuvom. Objasnila je kako je taj razgovor vođen u kontekstu šale pitajući ga pred Novu godinu je li otišao u Dubrovnik na odmor s Azrom Sarić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije