Ombudsmani

Omogućiti osuđeniku da može tražiti premještaj iz jednog entiteta u drugi, što traži EU

15.05.2019.
u 16:00

Problematiku premještaja osuđenih osoba ombudsmani obrađuju u svakom godišnjem izvješću već posljednjih nekoliko godina i na ovaj način žele ukazati na značaj ovog prava za osuđenike. S tim u vezi ombudsmani ponovno ukazuju da zakonske odredbe koje definiraju pitanje premještaja osuđenih osoba iz jednog u drugi entitet nisu usklađene i dovode do diskriminacije, piše Večernji list BiH. 

Europska zatvorska pravila

Upravo iz tog razloga ombudsmani su još 2016. godine uputili Parlamentu Federacije BiH, Federalnom ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu pravosuđa Republike Srpske inicijativu za izmjene i dopune Zakona o izvršenju kaznenih sankcija Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o izvršenju kaznenih sankcija Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izmjene i dopune Zakona o izvršenju kaznenih i prekršajnih sankcija Republike Srpske. S druge strane, Zakon o izvršenju kaznenih sankcija Federacije Bosne i Hercegovine ne poznaje ove, a ni slične odredbe kojima bi bilo riješeno pitanje premještaja osuđenih osoba iz kazneno-popravnih ustanova ovog entiteta u kazneno-popravne ustanove Republike Srpske. Ombudsmani podsjećaju kako bi nadležna tijela trebala osigurati primjenu europskih zatvorskih pravila u punom opsegu i da upućivanje osuđene osobe na izdržavanje kazne zatvora, time i premještaj, u prvom redu treba biti zasnovano na ostvarivanju njezine resocijalizacije kroz kontakte s obitelji te bi prebivalište, odnosno blizina domova ovih osoba, trebalo biti najznačajniji čimbenik za odlučivanje u koju ustanovu će osoba biti smještena. Dakle, ova pravila ne ostavljaju prostor da premještaj može biti uvjetovan sigurnošću ili organizacijom izvršenja kazne zatvora te da se ograničava da inicijativu može podnijeti samo ravnatelj ustanove, već to treba biti, prije svega, pravo osuđenika. U godišnjem izvješću za 2017. godinu ombudsmani su ukazali na značajan problem i u ostvarivanju prava na uvjetni otpust za osobe koje su osuđene pravomoćnim presudama sudova u Republici Srpskoj, a na izdržavanje kazne upućene u kazneno-popravne ustanove Federacije Bosne i Hercegovine, a zbog blizine obitelji, odnosno prebivališta u ovom entitetu.

Uvjetni otpust

Ove osobe su bile uskraćene za donošenje odluke po zahtjevu za uvjetni otpust. Federalno ministarstvo pravosuđa smatra da ovo tijelo nema osnove odlučivati o molbi za uvjetni otpust za osobe koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u kazneno-popravnim ustanovama ovog entiteta, a osudili su ih sudovi u Republici Srpskoj. S druge strane, Ministarstvo pravosuđa Republike Srpske navodi da važeći Zakon o izvršenju kaznenih sankcija ne sadrži odredbe koje se odnose na odlučivanje po molbi ili prijedlogu rukovoditelja ustanove za uvjetni otpust osuđenika koji služe kaznu zatvora u kazneno-popravnim ustanova Federacije Bosne i Hercegovine, a kaznu je izrekao neki od sudova na teritoriju Republike Srpske. Upravo iz navedenih razloga, vezano uz ovu problematiku, ombudsmani su izdali entitetskim ministarstvima pravosuđa preporuku da u najkraćem roku u cilju uklanjanja diskriminacije poduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti potrebne za brzo i učinkovito odlučivanje po molbi za uvjetni otpust osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu zatvora u kazneno-popravnim ustanovama Federacije Bosne i Hercegovine, a kaznu zatvora su im izrekli sudovi s teritorija Republike Srpske.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?