Intervju: Ivica Primorac, general-bojnik HVO-a i brigadni general HV-a

‘Oluja’ je srušila velikosrpske planove i spasila Bihać od sudbine Srebrenice

03.08.2020.
u 09:16

Ivica Primorac, general-bojnik HVO-a i brigadni general HV-a, u vrijeme Domovinskog rata bio je na dužnosti pomoćnika načelnika Glavnog stožera HVO-a za profesionalne postrojbe, a za vrijeme oslobodilačkih operacija Hrvatskih snaga i “Oluje” obnašao je dužnost pomoćnika ministra obrane HVO HR HB za sigurnost. U intervjuu za Večernji list prisjeća se događaja otprije četvrt stoljeća, ali govori i o tome kako danas vidi Hrvatsku i BiH.

Pred nama je 25. obljetnica VRO “Oluja”. Kako danas, s vremenskim odmakom od četvrt stoljeća, gledate na tu akciju?

“Oluja” je profesionalno izvedena legitimna vojna operacija Hrvatskih snaga koja je, nakon što su iscrpljene sve političke mogućnosti, u ustavno-pravni poredak RH vratila godinama okupirana državna područja. Kada govorimo o “Oluji” i oslobađanju Knina u kolovozu 1995., moramo biti svjesni činjenice da su vojne operacije koje su prethodile tom VRO u južnom sektoru počele u listopadu 1994. oslobađanjem Kupresa, nastavljene akcijama Hrvatskih snaga (HV i HVO), preko operacija ‘Zima ‘94.’ do ‘Ljeta ‘95.’, koje su ostvarile potrebne preduvjete (oslobađanjem Grahova i Glamoča) za provođenje plana za oslobađanje Knina. “Oluja” je kruna cijelog niza operacija Hrvatskih snaga koje su gotovo 10 mjeseci velikim dijelom vođene na teritoriju BiH. Ogroman je doprinos svih postrojbi uključenih u ove pobjedničke operacije, od elitnih gardijskih brigada, specijalnih postrojbi HR HB, Vojne policije, koja je, osim vojnopolicijskih zadaća, aktivno sudjelovala i u borbenim akcijama, oklopnih postrojbi, zrakoplovstva, do Rojsove inženjerije koja je probijala ceste na teško prohodnim područjima uključujući Dinaru, što je omogućilo uvođenje naših oklopnih postrojbi na dinarski masiv, do pričuvnih brigada Hrvatskih snaga. Treba istaknuti i jedinstvenu liniju vođenja i zapovijedanja Hrvatskih snaga kao bitnog čimbenika učinkovite uporabe svih angažiranih snaga.

Što je, po vama, bilo ključno za uspjeh “Oluje”?
Za uspješno provođenje ovog VRO posložili su se svi potrebni elementi, snažno političko vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom i ministrom Šuškom, kvalitetan zapovjedni kadar, dobro uvježbane, opremljene i motivirane postrojbe Hrvatskih snaga, hrvatski vojnici spremni provesti i izvršiti zacrtane zadaće. Kao posebice bitan element naglasio bih kvalitetno planiranje operacija i osiguravanje tajnosti planova, tako da je faktor iznenađenja prigodom izvođenja napadnih operacija veoma često igrao bitnu ulogu. Svakako vrijedi naglasiti, a što javnosti nije dovoljno poznato, da je VRS pod zapovijedanjem generala Mladića pripremao operaciju ‘Vaganj ‘95.’ kojom su planirali protuofenzivu čiji je cilj, u prvoj fazi, bio ponovno zauzeti Glamoč i Grahovo i staviti pod svoj nadzor prijevoj Derala - “vrata Knina”. Početak operacije VRS ‘Vaganj ‘95.’ bio je planiran za 5. kolovoza, mi smo s “Olujom” krenuli dan prije, 4. kolovoza u 5 sati. Kako bi se bilo svjesno s kakvom vojnom silom su raspolagale hrvatske Oružane snage za vrijeme izvođenja operacija 1995., treba naglasiti da je pod oružjem bilo oko 200.000 ljudi, a da smo u 1995. tijekom izvođenja operacija imali 473 poginula, 2017 ranjenih i 24 nestalih (podaci su, kao službeni, objavljeni 1995. u Poslanici predsjednika Tuđmana).

Koji su, po vama, ključni rezultati i učinci “Oluje” i kako doživljavate izjave pojedinih srpskih političara na račun “Oluje”?

“Oluja” je, definitivno, oslobodila godinama okupirana područja, uništila Miloševićeve velikosrpske planove, spasila Bihać od sudbine Srebrenice te, na temelju Splitskog sporazuma, omogućila usklađeno djelovanje Hrvatskih snaga i Armije BiH na bh. bojišnicama kao na dijelu jedinstvenog ratišta. Svjedoci smo da zbog “Oluje” posljednjih godina najviše “nariču i galame” oni koji su hrvatske građane srpske nacionalnosti u sklopu Miloševićeva projekta huškali protiv hrvatske države i koji su izjavljivali da nikakvo rješenje, prema kojem je tzv. Krajina u sastavu Hrvatske, njima nije prihvatljivo. Takvi su narod gurnuli u egzodus, a danas dodatno parazitiraju na njegovoj sudbini. Mi smo ponosni pobjednici u Domovinskom ratu, pobjednici u pobjedama koje su plaćene krvlju i znojem naših branitelja i uvijek ćemo se boriti za istinu i zaštitu digniteta Domovinskog rata. Nažalost, svi ratovi u svijetu donose i žrtve i prema svim ratnim žrtvama trebamo imati pijetet.

Kako danas, 25 godina nakon rata, vidite situaciju u RH i BiH?

Hrvatska je ostvarila svoje strateške ciljeve, suverena je država i članica EU-a i NATO-a. U BiH, nažalost, i dalje vlada stanje političke nestabilnosti i konfuzije kada je u pitanju politički konsenzus o budućnosti države. Mislim da naši političari logici mira moraju dati prioritet nad logikom sukoba, osigurati unificirana prava konstitutivnim narodima i manjinama. Stvarati okružje zajedničkih interesa i istih perspektiva i mogućnosti. U suprotnom, imat ćemo nastavak egzodusa mladih iz ove zemlje i sijati sjemena za nove nesporazume i sukobe.

Nadam se da će prevladati razum i odgovornost te da će BiH ispuniti uvjete i postati članica EU-a. I na kraju, kako ste doživjeli odluku predsjednika RH Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a za sudjelovanje u “Oluji”?

Ovo je potpuno legitimna odluka predsjednika Milanovića utemeljena na Splitskom sporazumu. Gardijske brigade HVO-a, Specijalna policija HR HB, postrojbe za posebne namjene HVO-a, Vojna policija HVO-a, inženjerske i druge postrojbe HVO-a bile su ravnopravna sastavnica Hrvatskih snaga u južnom sektoru pod zapovijedanjem generala Gotovine i njegova zamjenika generala Ademija, a sve to, još jednom naglašavam, na temelju Splitskog sporazuma Tuđman - Izetbegović. Praksa je hrvatskih predsjednika da u povodu obljetnica velikih oslobodilačkih akcija iz Domovinskog rata odlikuju vojne postrojbe za njihov doprinos. Nažalost, dosadašnji predsjednici RH tu dobru praksu nisu primjenjivali na postrojbe HVO-a (ne bih špekulirao zašto je to bilo tako, ali političari, kada ih se izabere, vrlo često razmišljaju o sljedećem mandatu, a državnici o interesima države i naroda). Milanović je postupio kao državnik i odlikovao određene elitne postrojbe HVO-a, na čemu smo mu iskreno zahvalni, a vjerujemo da će ubuduće odlikovati još neke postrojbe HVO-a koje su bile sudionici oslobodilačkih akcija u Domovinskom ratu, a nisu obuhvaćene aktualnom odlukom o odlikovanjima.

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
10:43 03.08.2020.

Istom logikom moglo bi se reci da je Armija BiH sprijecila otcjepljenje kninske krajine, a pri tom nije ubijala Hrvate niti ih stavljala u koncentracione logore. U Armiji BiH borili su se i Hrvati i Srbi pored Bosnjaka sto se uvijek veoma vjesto izbjegne kazati. Zahvaljujuci takvoj Armiji i Hrvati imaju pravo na istinu, a ne na poluistine i kvarljive argumente.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije