Dani europskog naslijeđa

Olovo i Vareš su kulturno blago naše zemlje

BiH,17.11.2015.Mostar ,  Zora Dujmovic Photo:Stojan Lasic
22.10.2016.
u 10:00

U povodu održavanja kulturne manifestacije Dani europskog nasljeđa, u Sarajevu su predstavljeni ovogodišnji program, ciljevi i njezin značaj.

Tema manifestacije u 2016. godini je “Lokalna zajednica i kulturno nasljeđe”.

Tim povodom Federalno ministarstvo kulture i sporta će ovogodišnju, dvadesetu manifestaciju po redu, organizirati od 25. do 27. listopada u Olovu, a o manifestaciji su govorili federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, uime načelnika općine Olovo Esad Hadžiabdić, načelnik općine Vareš Avdija Kovačević te koordinatorica projekta Azra Lujo Hajro.

Bogata povijesna baština

- Prema mjestu održavanja manifestaciju smo nazvali “Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja”, s ciljem da usmjerimo pozornost na vrijedne nacionalne i kulturno-povijesne spomenike općine Olovo i olovskog kraja, te nematerijalne baštine olovskog kraja, a isto tako i Vareša, naglasila je ministrica Dujmović.

Ona je zahvalila svima koji su pomogli u realiziranju ovog projekta, posebno mladima koji su u velikom broju sudjelovali i svojim radovima, posebno onim likovnim, kako je Dujmović kazala, zatrpali Ministarstvo.

Naime, ove godine u programu “Mladi i nasljeđe” sudjelovale su brojne osnovne i srednje škole, a pristiglo je više od 650 učeničkih likovnih, literarnih i videoradova te veliki broj fotografija. Olovo i Vareš riznica su kulturnog blaga BiH, kazala je Dujmović.

Sličnim tonom govorili su i predstavnici općina Olovo i Vareš, ističući kako će ovaj projekt poslati pozitivnu poruku te pomoći ovim općinama i u turističkom smislu, s obzirom da ove dvije male općine imaju bogatu povijesnu baštinu.

Primjerice, na području općine Olovo nalaze se kulturno-povijesni spomenici koji bi po svojoj posebnosti, izuzetnosti i značaju trebali biti na svjetskoj vrijednosnoj ljestvici.

S druge strane, povod za ovogodišnju izabranu temu i lokaciju jest i promoviranje stećaka Mramor u Musićima koji su nedavno upisni na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Inače, program obilježavanja ovogodišnje manifestacije je prilično bogat sadržajem, a ministrica Zora Dujmović svečano će je otvoriti 25. listopada u dvorani hotela Aquater u Olovu, gdje će biti postavljena i UNESCO-ova izložba fotografija “Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici”.

Nakon svečanog otvorenja uslijedit će obilazak bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa Olova i olovskog kraja, u što se ubraja obelisk kralja Tvrtka, jednog od najstarijih kulturno-povijesnih spomenika čija starost još uvijek nije precizirana, zatim ostataka srednjovjekovne crkve sv. Roka u Bakićima Donjim, a riječ je o jednom od najstarijih crkvišta na Balkanu.

Gosti ove doista vrijedne kulturne manifestacije obići će i tri kovačnice u selu Oćevija smještenom između Vareša i Olova koji su do danas sačuvali tradicionalni srednjovjekovni način kovanja željeza, čije se kovačnice pokreću snagom vode iz obližnje rječice. Inače, ove tri kovačnice proglašene su nacionalnim

spomenikom BiH. Drugog dana manifestacije održat će se okrugli stol pod geslom “Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja”, na kojem će sudjelovati eminentni stručnjaci i poznavatelji bh. kulturne baštine.

Neke od tema bit će prva tiskana knjiga u BiH od fra Matije Divković, Drvena džamija u Solunu, kao primjer specifičnog graditeljstva, kao i svetište Gospe Olovske.

Raznovrstan program

Cilj okruglog stola jest skrenuti pozornost na bogatstvo, značaj te zaštitu i čuvanje vrijednih nacionalnih i kulturno-povijesnih spomenika Olova.

Podsjećanja radi, Dani europskog nasljeđa su tradicionalna manifestacija koja se svake godine obilježava u više od 50 zemalja Europe. Različitim kulturnim programima želi se ukazati na važnost očuvanja zajedničke kulturne baštine, poštivanja različitosti, poticanja tolerancije, kao i borbi protiv rasizma i ksenofobije.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije