povjerenik za proširenje i susjedsku politiku

Oliver Varhelyi: Preuzimam na sebe izazov da BiH dobije kandidatski status

pool/REUTERS/PIXSELL
06.10.2020.
u 19:25

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi za N1 je kazao kako će preuzeti na sebe izazov da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status ukoliko nadležni ispune zahtjeve koje traži Europska unija.

Varhelyi je danas, predstavljajući godišnji izvještaj Europske komisije o napretku zemalja koje su u pristupnom procesu ulaska u EU, rekao da većina država u regiji Zapadna Europa ima problem s vladavinom prava, što je jedan od ključnih prioriteta na putu u Uniju. On je najavio da u srijedu dolazi na Balkan da direktno svakoj od zemalja predstavi ekonomski investicijski plan i godišnji izvještaj o napretku.

Komesar je govoreći o Bosni i Hercegovini posebno naglasio važnost provođenja lokalnih izbora u fer i poštenoj atmosferi.

"Prošli tjedan sam se sastao sa članovim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i svi smo se dogovorili da je najvažnije imati slobodne i pravedne lokalne izbore u BiH, uključujući i u Mostaru. To će biti test za njih, test koji Bosna i Hercegovina mora proći. Mislim da je sasvim jasno što se treba učiniti iz onih 14 prioriteta. Ja preuzima izazov na sebe da ću odobriti kandidatski status ako vidim da postoji jako zalaganje iz Bosne i Hercegovine", poručio je Varhelyi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?