PSBiH:

Okončana rasprava o svim točkama dnevnog reda sjednice, slijedi glasanje

14.12.2017.
u 11:19

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas ranije prekinutu raspravu o Deklaraciji o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač zastupnik Mladen Bosić.

U Deklaraciji koju je predložio Bosić, između ostalog se navodi da „Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH očekuje da Vijeće ministara i resorno Ministarstvo komunikacija i prometa, u dogovoru sa vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, zastupaju idejno rješenje trase autoputa Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo kao najracionalnije i prioritetno rješenje“.

Zastupnik Borislav Bojić (SDS) je kazao da je ta deklaracija ukazala na potrebu da se, između ostaloga, obavi široka rasprava u vezi sa izgradnjom putne infrastrukture u BiH.

Dodao je da je deklaracija, sama po sebi, pokrenula raspravu o tome da se auto-ceste grade tamo gdje ima najviše ljudi, gdje ima najviše potrebe.

Zastupnik Senad Šepić (Nezavisni blok) također smatra da je ova rasprava potrebna u BiH, te da će podržati predloženu deklaraciju.

On je kazao da pitanje izgradnje putne infrastrukture u BiH pitanje koje zaslužuje široku raspravu u Parlamentarnoj skupštini BiH, u koju će se uključiti i struka kako bi dobili sve moguće prijedloge, ideje, relevantne informacije...

Predložio je i zaključak, uime Nezavisnog bloka, da se organizira široka rasprava, ako ne tematska sjednica samo po ovom pitanju, onda tačka dnevnog reda koja će uzeti u obzir cjelokupnu raspravu o stanju, razvoju, pravcu djelovanja i vizije izgradnje putne infrastrukture u BiH.

Zastupnik Nikola Špirić (SNSD) je kazao da treba raspravljati o bitnim pitanjima pa i o pitanjima infrastrukturnog povezivanja BiH sa susjednim državama, u ovom slučaju sa Republikom Srbijom.

On je predložio zaključak da se siže rasprave sa sjednice dostavi donosiocima odluka vezano za izgradnju te infrastrukture i da se "ljudi upoznaju sa stavovima poslanika“.

Zastupnička rasprava o predloženoj deklaraciji je završena nakon čega su poslanici razmatrali davanje suglasnosti za ratifikaciju više sporazuma, ugovora i protokola.

Nakon što je iscrpljena rasprava i o tome, data je kraća pauza poslije koje će uslijediti glasanje o svim točkama dnevnog reda koje su razmatrane na ovoj sjednici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije