kardinal predslavio misu

Oko 3 000 vjernika na proslavi Velike Gospe u Komušini

16.08.2020.
u 15:27

Da hrvatski narod voli Gospu pokazuje činjenica da je Marijinoj svetkovini posvećeno osam hrvatskih katedrala, 150 župnih crkava i čak 194 ostale crkvice, kapelice

Održana je sveta misa uoči Velike Gospe u župi Uznesenja BDM u Komušini. Svetu misu predslavio je uzoriti kardinal nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić uz koncelebraciju 20-ak svećenika. Misno slavlje uzveličao je župni zbor iz Žepča. Po slobodnim procjenama bilo je oko 3 000 vjernika. 

Vrijeme je bilo kišovito, nekoliko minuta, pred misu, padao je i krupniji grad uz grmljavinu, ali za vrijeme same mise skoro kiša je prestala. Kardinal je u svojoj nadahnutoj propovijedi naglasio kako mnogi žele nijekati naravni zakon, odnosno zakon Božji te ne daju ljudima da vjeruju kako postoji zakon Božji: „Mnogo toga se u životu čovjeka manipulira i mnogo toga čovjeka odvlači od Božjeg cilja. U nekim zemljama kao npr. u Švedskoj tjeraju se vjerski službenici svih konfesija da vjenčaju istospolne brakove. Ustaje se protiv onih koji istinu propovijedaju. Boga niječemo da ugodimo „gospodarima“ ovoga svijeta Danas se na ovaj dan slavi Uznesenje Marijino na nebo. Marija je ljudsko biće koja izvršila volju Božju i nju je Bog, dušom i tijelom, uzeo na nebo. Isti je cilj svakog ljudskog bića, da se svako ljudsko biće nađe u zagrljaju Božje ljubavi. Danas slaviti Uznesenje BDM na nebo znači pronaći put svoga života. Valja tako s Bogom živjeti da se svaka osoba istinski može boriti sa svim teškoćama u svakodnevnom životu“, završio je propovjednik.

Svetoj misi prisustvovao je i generalni konzul RH u Banja Luci, Zoran Piličić s pratnjom.

Dana, 15. kolovoza proslava Velike Gospe počela je procesijom od župne crkve u Komušini prema brdu Kondžilu, udaljenom oko 3 km od župne crkve, gdje je svetište Vrhbosanske nadbiskupije posvećeno BDM. Da hrvatski narod voli Gospu pokazuje činjenica da je Marijinoj svetkovini posvećeno osam hrvatskih katedrala, 150 župnih crkava i čak 194 ostale crkvice, kapelice i sl. Kad bismo brojili druge marijanske blagdane, cifre bi se možda udesetorostručile.

Na Veliku Gospu glavno euharistijsko slavlje na Kondžilu predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor dr. sc. msgr. Tomo Vukšić u koncelebraciji s oko 18-ak svećenika. Sve je na početku sv. mise pozdravio župnik i dekan vlč. Boris alapić: svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove koji su bili pri ruci za pripremu proslave, a posebno je pozdravio ovogodišnje mladomisnike, njih šestoricu i naravno predsjedatelja euharistijskog slavlja nadbiskupa koadjutora Vukšića. Pozdrav je uputio i vjernicima drugih vjerskih zajednica koji znaju doći pokloniti se BDM na nebo uznesenoj. Sve do pred procesiju padala je kiša, onda stala i sve vrijeme sv. mise bilo je lijepo i napola sunčano. Bilo je nazočno nešto više od 3 000 vjernika.

Dr. Vukšić u propovijedi je naglasio da je ovaj blagdan u najužoj vezi s Isusovim Uskrsnućem. S Uznesenjem BDM na nebo završava jedan oblik života i prelazi se u drugi oblik vječnoga života, rekavši „Ovdje nas je dovela pobožnost, nada i vjera koja se obistinjuje u ova dva događaj presudna za čovjeka i čovječanstvo. Jedan pjesnik reče za Gospu da je ona „duša duše hrvatskoga naroda“. Gospa ja početak i slika budućega života. Ona je putokaz kršćanske nade i utjeha Božja. Nastojmo slijediti putokaz koji se zove Gospa. Samo sa njima dvoma Isusom i Marijom nećemo propasti“, završio je propovjednik.

Mi ne živimo za ovaj svijet, gledamo njezino uznesenje u vjeri. To je i naša odrednica i konačnica. Ona je slika Crkve, tj. svih vjernika, slika kakva ima biti u budućnosti za sve. Kao što je ona okrunjena, to očekujemo i mi po svome vladanju i odnosu prema Bogu i Gospi. Ona želi da joj djeca, mi vjernici budemo uz nju i njenoga Sina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?