obrazovanje

Oko 260 maturanata iz ZHŽ-a za mjesec dana prvi put izlazi na probnu županijsku maturu

01.09.2018.
u 08:00

Učenici završnih razreda srednjih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji za nešto više od mjesec dana, jedini u Bosni i Hercegovini, proći će besplatno testiranje probne županijske mature, piše Večernji list BiH. 

Riječ je o projektu koji provodi Udruga za promicanje znanja i obrazovanja - Edukacijski centar “Prizma”, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije. Prema riječima Josipa Bešlića iz Udruge za promicanje znanja i obrazovanja - Edukacijski centar “Prizma”, na probnu maturu se prijavilo ukupno 265 učenika, a budući da su prijave bile dobrovoljne, određen broj učenika se nije želio testirati.

Osnovni predmeti

Testiranje, kojem je cilj što kvalitetnije pripremiti maturante za polaganje prijamnih ispita na fakultetima u Bosni i Hercegovini ili državne mature za one koji se odluče za daljnje obrazovanje u Hrvatskoj, bit će provedeno 5. i 6. listopada. Kako navode iz Prizme, tijekom navedena dva dana učenici će imati priliku provjeriti svoje znanje iz osnovnih predmeta (hrvatski jezik, matematika i strani jezik) koji se polažu na osnovnoj ili višoj razini te iz izbornih predmeta (biologija, kemija, fizika) koji se polažu na jedinstvenoj višoj razini. Važno je naglasiti kako će se ispiti iz pojedinih predmeta u svim općinama (Posušje, Grude, Ljubuški) odvijati u isto vrijeme te će se rezultati objaviti pod šiframa kako bi svaki učenik znao rezultate samo svog testa.
- Na takav način izbjegava se demotivacija kod učenika i nudi im se prava prilika potpuno besplatno i dobrovoljno provjeriti svoje znanje koje će im biti putokaz za daljnje postupke u razdoblju koje je pred njima - navodi Bešlić. Podsjeća kako je matura pogotovo stresna za maturante iz Zapadnohercegovačke županije jer dobar dio njih polaže školsku maturu, državnu maturu u Republici Hrvatskoj, kao i prijamne ispite na fakultetima u Bosni i Hercegovini.

- Probna matura im može poslužiti kao signalna lampica za dodatno učenje i pripremanje za navedene događaje. Edukacijski centar “Prizma” pomaže maturantima u dodatnom učenju te ih usmjerava prema njihovim željama i mogućnostima na odabir fakulteta - naveo je Bešlić.

Obuka profesora

Inače, projekt probne mature prvi je takav u Bosni i Hercegovini, a kako bi bio proveden u skladu s pravilima, profesori iz Zapadnohercegovačke županije koji će sudjelovati u njezinoj provedbi prošli su odgovarajuću obuku. Naziv obuke bio je “Procjenjivanje znanja u obrazovanju”, a sastojala se od dva dijela. Prvi dio su bila predavanja, a drugi radionica. Voditeljice obuke bile su Sveučilišne profesorice iz Zagreba Nada Babić i Zrinka Jelaska. Drugi dio obuke odnosio se na radionice. Naime, sudionici su tijekom obuke dobili zadatke primijeniti naučeno gradivo, tj. izraditi pitanja otvorenog i zatvorenog tipa po navedenim načelima. Svi su bili podijeljeni u skupine po predmetima koje predaju te su naučili kako se mogu izbjeći česti problemi u postavljanju pitanja tijekom nastavnoga procesa.

Inače, uz projekt probne županijske mature, kao i svake godine, Edukacijski centar “Prizma” u listopadu nastavlja s već popularnim i poznatim pripremama za državnu maturu i prijamne ispite u Posušju, Grudama i Ljubuškom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?