nakon odluke Ustavnog suda

OHR: Nema potrebe za bonskim ovlastima u slučaju referenduma

ohr
N1
20.09.2016.
u 08:47

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke svoje čime je potvrđeno da se 9. siječanj, Dan RS-a, smatra neustavnim. 

Iako su političari iz FBiH pozivali i očekivali da će visoki predstavnik Valentin Inzko u ovom slučaju posegnuti za bonskim ovlastima kao što je to uradio supervizor za Distrikt Brčko, Bruce G. Berton, to se ipak neće dogoditi, potvrđeno je za N1 iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR). 

"U ovom trenutku nema potrebe za korištenjem izvršnih ovlasti visokog predstavnika u slučaju referenduma u Republici Srpskoj, budući da je Ustavni sud BiH donio privremenu obustavu odluke o raspisivanju referenduma, te stoga ne postoji pravna osnova za održavanje tog referenduma. Slijedom odluke o privremenoj obustavi, Povjerenstvo za referendum u Republici Srpskoj nema mandat da organizira referendum koji je suspendiran. Visoki predstavnik poziva sve nadležne organe da osiguraju poštivanje ove odluke, te podsjeća sve organe vlasti da je kršenje odluka Ustavnog suda krivično djelo", kazali su za N1 u OHR-u. 

Ustavni sud BiH proglasio je Dan Republike Srpske neustavnim, nakon čega je u NSRS donesena odluka o održavanju referenduma o Danu Republike 25. rujna. Referendumom će se, od građana, tražiti da se izjasne o tome treba li se 9. siječnja obilježavati i proslavljati kao Dan Republike Srpske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?