Ramiz Salkić

OHR i Tužiteljstvo BiH da spriječe antidaytonsko djelovanje u RS-u

Ramiz Salkić
16.08.2016.
u 15:29

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je Feni da će bošnjački predstavnici u vlasti tog bh. entiteta na sutrašnjem sastanku pozvati visokog predstavnika u BiH Valetina Inzka da poništi odluku Narodne skupštine RS-a o referendum u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a, a od tužiteljkskih, sudskih i policijskih organa da reagiraju i spriječe kršenje Ustava i antidaytonsko djelovanje na prostoru bh. entiteta RS.

- Sigurnost naših građana, povratnika u ovom entitetu nam je najvažnija, ali isto tako i stabilnost države. Stoga ćemo sutra zatražiti da visoki predstavnik hitno reagira i poništi skupštinsku odluku o referendumu u RS-u kao antidaytonsku i antiustavnu te suprotnu našim težnjama ka miru, stabilnosti i prosperititu, jer urušava sve ono što smo gradili 20 godina na ovom prostoru, pojasnio je Salkić. 

Najavio je i aktivnosti na pripremi žalbe Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svega onog što je u RS urađeno po pitanju referenduma, a očekuje i da se u narednih desetak dana organizira širi sastanak svih izabranih i imenovanih dužnosnika Bošnjaka na lokalnoj razini u RS-u te predstvanika nevladinog sektora i inetelektualaca kako bi se poslala poruka da ne prihvaćaju „teror većine u tom bh. entitetu, u kojem je počinjeno etničko čišćenje, progon i genocid i da nikad neće prihvatiti da na takav način taj entitet funkcionira“.

Salkić je najavio da će nakon sastanka Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta biti upućeno i pismo visokom predstavniku te ve3leposlanicima SAD-a, Velike Britanije, Turske, Njemačke, Francuske i Rusije te OSCE-u i Europskom komisiji u BiH u kojem će ukazati na svu, kako je rekao, pogubnost aktivnosti u RS-u po pitanju referenduma na mir, toleranciju i suživot. 

-Pozvat ćemo i Središnje izborno povjerenstvo BiH da ne dozvoli korištenje biračkog popisa za održavanje referenduma, a probosanske članove lokalnih izbornih povjerenstava da ne sudjeluju u tim aktidaytonskim i antimirovnim aktivnostima koje provodi Vlada RS-a, a s ciljem da svi zajedno sačuvamo postignuti stupanj mira, tolerancije i razumijevanja - rekao je Salkić. 

Smatra i da je sve ovo najočitija i najteža kriza od Daytonskog sporazuma do danas zbog čega se sve probosanske snage, kako je naglasio, moraju uključiti da se ova situacija što prije prevaziđe kako bi se nastavio normalan život.

Očekuje da sutrašnjem sastanku Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta prisustvuju zastupnici Kluba “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a, Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, te izabrani i imenovani bošnjačkči predstavnici s područja ovog entiteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije