spekulacije u medijima netočne

Oglasila se UNO: Nema oduzimanja vozila!

20.09.2019.
u 21:59

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je Osnovi sud u Banja Luci u listopadu 2018. godine donio je presudu i izrekao “zaštitnu mjeru” oduzimanja vozila ženi iz Gradiške po zahtjevu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH za pokretanje prekršajnog postupka, iz UNO su demantirali ovu inormaciju, prenosi banjaluka.com. 

„Kada je u pitanju uvoz polovnih motornih vozila marki AUDI, BMW I VW, Uprava za neizravno oporezivanje od početka 2016. godine sve dokaze o porijeklu, koji se prilažu prilikom uvoznog carinjenja, šalje na naknadnu provjeru. Razlog je odluka spomenutih proizvođača automobila da više neće vršiti izdavanje potvrde kojim se pribavlja obrazac EUR 1, kao dokaz o porijeklu vozila iz EU i stječe pravo na oslobađanje od plaćanja carine“, pojašnjeno je u UNO.

Dodali su da je zbog svega spomenutog, UNO prilikom uvoza polovnih vozila marki AUDI, BMW i VW, bez obzira na priložen obrazac EUR 1 kao dokaz o porijeklu vozila iz EU, pored plaćanja PDV-a, traži od uvoznika i polaganje iznosa predviđenog za plaćanje carine na poseban depozitni račun.

„Nakon toga se obrazac EUR 1 šalje na naknadnu provjeru u carinsku službu zemlje koja ga je i izdala. Taj novac stoji na depozitnom računu dok se dokaz o porijeklu za svako pojedinačno vozilo ne vrati sa naknadne provjere. Ukoliko je provjera pozitivna, novac sa depozitnog računa se vraća obvezniku, a ukoliko je naknadna provjera obrasca EUR 1 negativna, novac s depozitnog računa se uplaćuje na Jedinstveni račun UNO“, rekli su u ovoj upravi.

Naglasili su da iz tog razloga ne postoji bilo kakva zakonska osnova da se vozilo, koje je uvezeno u BiH na prethodno opisan način, oduzme, jer su uredno plaćene sve zakonom predviđene uvozne dažbine.

„Dakle, potpuno je netočna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da će vozila biti oduzimana. Vozila neće biti oduzimana nikome, jer su uredno plaćene sve uvozne dažbine prilikom uvoza istih”, istaknuli su u UNO.

Kako kažu u ovoj upravi, zahtjev za naknadnu provjeru dokaza o porijeklu, upućuje se u onu zemlju u kojoj je izvršeno izvozno carinjenje i koja je izdala predmetni dokaz o porijeklu. Vozila se najčešće uvoze iz zemalja EU, tako da se zahtjevi za naknadnu provjeru najčešće šalju u Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Austriju, Italiju, Francusku, Sloveniju.

“Problem koji trenutno postoji je različito postupanje zemalja članica EU. Carinske službe nekih zemalja EU za poslovna vozila AUDI, BMW i VW uopće ne izdaju dokaz o porijeklu – obrazac EUR 1, jer spomenuti proizvođači vozila ne žele više izdavati uvjerenja za polovna vozila da ista ispunjavaju uvjete za preferencijalno porijeklo iz EU. Međutim, carinske službe nekih drugih zemalja EU, poput Nizozemske i Belgije, izdaju uvjerenje o porijeklu – obrazac EUR 1. Uvoznici u BiH to prilažu prilikom uvoznog carinjenja, a UNO nakon carinskog postupka ta uvjerenja o porijeklu šalje u naknadnu provjere”, kazali su u UNO.

Naglasili su da su različita postupanja zemalja EU i postupku naknadne provjere, npr. Nizozemska sve vraća kao pozitivne, dok Belgija vraća kao negativne s provjere.

“Sve ovo dovodi u zabludu i neravnopravan položaj uvoznike vozila u BiH, a UNO i carinskim upravama zemalja EU daje dodatno administriranje i ogroman posao. Zbog toga je neophodno da sve nadležne institucije u BiH i EU poduzmu korake u cilju jednoobraznog postupanja u okviru važećih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i Regionalne konvencije o pan-euro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe. Upravo na ovu temu je bio i sastanak u Ministarsvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH gdje su bili prisutni i predstvanici UNO i predstavnici Europske komisije“, naveli su u UNO.

Istaknuli su da UNO neće iznositi imena pravnih i fizičkih osoba, za koja je provjera dokaza o porijeklu bila negativna u naknadnoj kontroli istih. Preko 6.000 pozitivnih provjera

„UNO od 2016. godine do kraja kolovoza 2019. godine za putnička motorna vozila, u postupak naknadne provjere uputila ukupno 10.988 dokaza o porijeklu, od čega je do danas odgovoreno na 9.496 zahtjeva. U naknadnim provjerama UNO je od nadležnih carinskih službi zaprimila 6.132 pozitivne provjere, 24 djelomično pozitivne provjere i 3.280 negativnih provjera, dok se rezultati ostalih zahtjeva za naknadu kontrolu još uvijek očekuju. Radi se o većem broju naknadnih provjera dokaza o porijeklu za deset pravnih osoba u BiH koja se bave uvozom vozila, a ostalo su fizičke osobe“, objasnili su u UNO.

Dodali su da su svi oni prilikom uvoznog carinjenja priložili urednu i potpunu dokumentaciju, čak su položili depozit za osiguranje eventualnog carinskog duga, nakon što se izvrši naknadna provjera dokaza o porijeklu.

„Dakle, neistinite su tvrdnje u pojedinim medijima da su u ovom konkretnom slučaju vršene bilo kakve manipulacije ili zlouporabe. Sve uvozne dažbine su plaćene i nema govora o oduzimanju vozila“, zaključili su u UNO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije