Ojačana uloga visokog predstavnika

Ofenziva SAD-a, OHR-a i EU-a: Izmijenite Izborni zakon i Ustav! Rokovi već teku

10.06.2023.
u 21:00

O sadašnjem stanju u BiH na dvodnevnoj su sjednici u Sarajevu raspravljali predstavnici država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a Schmidt je kazao da će nastaviti pomagati BiH “koliko god to bude potrebno”, ali istodobno očekuju da zemlja provede reforme koje su preduvjet približavanja članstvu u EU

Sve je duži red međunarodnih autoriteta koji potiču na izmjene Izbornoga zakona i provedbu ograničenih ustavnih reformi kojima bi se provele presude Europskoga suda za ljudska prava u Strasbourgu, a s druge pak strane očekuje se i kako će se ispuniti do kraja zahtjevi iz presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića, što je daleko složenije pitanje, piše Večernji list BiH.

Nakon sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC) na razini političkih direktora najvažnijih zemalja svijeta koje daju smjernice radu međunarodnoj zajednici angažiranoj u toj zemlji, visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt pozvao je stranke u zemlji da nastave brzo provoditi reforme, a posebice je istaknuo potrebu izmjena Izbornog zakona.

Prestanak krađa

O sadašnjem stanju u BiH na dvodnevnoj su sjednici u Sarajevu raspravljali predstavnici država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a Schmidt je kazao da će nastaviti pomagati BiH “koliko god to bude potrebno”, ali istodobno očekuju da zemlja provede reforme koje su preduvjet približavanja članstvu u EU. Reformu izbornog sustava, kako je potvrdio Schmidt, svi smatraju prioritetnom jer na provedbu čekaju sve presude Europskog suda za ljudska prava, koji je utvrdio kako BiH krši prava svojih građana jer neke od njih eliminira iz izbornog procesa temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.

U zaključcima PIC-a inzistira se da se poboljša “integritet izbornoga procesa” tako što će revidirati pravni okvir kako bi se provele preporuke OESS-a/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije. U svjetlu brojnih navoda o teškim izbornim krađama koje su negativno obilježile izbore 2022. godine, tijela vlasti ovaj cilj trebaju ispuniti što je prije moguće kako bi osigurala da se općinski izbori planirani za 2024. godinu održe u okviru kojim se osigurava veća transparentnost i jači integritet izbornoga procesa, objasnili su. Po PIC-u, vlasti BiH sada, nakon što je zemlja dobila kandidacijski status za članstvo u EU i gotovo završila formiranje vlasti na svim razinama, ima prigodu ostvariti brzi napredak u provedbi reformi.

- Upravni odbor PIC-a naglasio je da je budućnost zemlje u rukama građana BiH i domaćih političara te je pozvao sve političke sudionike da nastave s dosadašnjim pozitivnim trendom i iskoriste šansu kako bi poticali pomirenje i daljnji napredak BiH na njezinu euroatlantskom putu za boljitak svih građana - stoji u komunikeu. Američki dužnosnici u nekoliko su navrata isticali potrebu izmjena Izbornoga zakona i Ustava BiH, ali su istodobno svjesni kako je teško očekivati velike rezultate upravo zbog slabosti “trojke” koja u državnome Parlamentu ni izbliza ne može kontrolirati bošnjački Klub u Domu naroda Parlamenta BiH. To onda posve ograničava mogućnost bilo kakvih većih iskoraka, barem kada je u pitanju aktualna većina u državnome Parlamentu. Posebice oko izmjena Ustava BiH jer za takvo što treba potpora dvije trećine Zastupničkog doma, što je pak teško ostvariva misija.

Pristrani stavovi

I Vijeće Europe, najstarija zajednička europska institucija, pozvalo je političare da prestanu ignorirati presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” te druge koje su protiv. U posljednjoj odluci stalnih predstavnika država članica Vijeća Europe traži se od vlasti u BiH “da odmah pokrenu potrebne izborne reforme koje bi dovele do usvajanja ustavnih amandmana kojima bi se eliminirala diskriminacija po nacionalnoj pripadnosti”. U Vijeću Europe podsjećaju da su lideri nekoliko političkih stranaka nakon općih izbora u listopadu potpisali koalicijski sporazum kojim su se, između ostalog, dogovorili da najkasnije šest mjeseci nakon formiranja vlada na svim razinama usvoje “ograničene izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva”. U tome se dokumentu navode i krajnje neutemeljene te politikantske i pristrane ocjene povjerenika za ljudska prava kako osiguranje nacionalnoga balansa vodi jačanju podjela, što je apsolutno suprotno od istine jer je praksa preglasavanja BiH dovela na rub propasti. A ne poštivanje Daytona. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije