SARAJEVO

Održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima

10.02.2020.
u 15:13

U Sarajevu je danas održan sastanak Udarne skupine za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija kojim je predsjedavala glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić.
Kako je saopćeno iz Tužiteljtva BiH, centralne teme odnosile su se na osnaživanje rada Udarne skupine, te aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv trgovine ljudima.

Na sastanku su sudjelovali članovi Udarne skupine, predstavnici tužiteljstava policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona koji su uključeni u otkrivanje i procesuiranje ovih kaznenih djela, uz nazočnost predstavnika međunarodnih institucija.

"Glavne teme sastanka odnosile su se na realiziranje i provedbu odredbi usvojene Strategije za suprotstavljanje trgovini ljudima u BiH, kao i Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini 2019.-2023. godine, a koje se odnose na nadležnosti institucija uključenih u rad Udarne skupine za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, kao i povećan broj evidentiranih kaznenih djela krijumčarenja ljudi povezanih sa migrantskom situacijom u BiH", naveli su.

Na sastanku je razgovarano o stanju u oblasti procesuiranja krivičnih djela međunarodne trgovine ljudima, kao i krivičnih djela trgovine ljudima propisanih zakonima entiteta i Brčko Distrikta BiH, u čijem rješavanju će značajno doprinijeti Mreža specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacijski timovi, čija je uspostava u tijeku na svim razinama vlasti u BiH.

"Udarna skupina za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija zajedno sa Mrežom specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacijskim timovima sa svih razina, nastavit će intenzivne aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, u cilju što učinkovitije borbe protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija", naveli su.

Treba naglasiti da je ovaj sastanak uslijedio nakon što je zamjenica direktora USAID-a Bonnie Glick najavila da "ako vlast BiH nije sposobna da se pozabavi pitanjem trgovine ljudima, SAD će za manje od godinu morati srezati svu pomoć".

Ovogodišnji budžet Vlade SAD-a za BiH iznosi 41,5 milijuna dolara, a on se u najvećem dijelu implementira putem USAID-a. Upravo bi ta sredstva mogla biti ukinuta. Međutim, ova odluka bi imala dalekosežnije političke i svake druge posljedice po BiH.

Treba naglasiti da je Vijeće ministara BiH još u kolovozu 2003. godine formiralo Udarnu skupinu za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih imigracija koja rijetko zasjeda, najčešće jednom do dvaput na godišnjoj razini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?