TRAVNIK:

Održan Sajam zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju

TRAVNIK
23.09.2016.
u 16:35

Proizvođači organske hrane izložili su u četvrtak svoje proizvode na devetom Sajmu zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju, koji je u Travniku organizirao Savez udruga organskih proizvođača Federacije BiH, uz potporu Općine Travnik, prenosi hms.ba

Predsjednik Saveza Sejad Herceg kazao je da sve više građana pokazuje interes za zdravu ishranu, te da im sajmovi služe kako bi se informirali, ali i kupili hranu iz organskog uzgoja.Ono što kupci moraju znati je da svaki proizvođač mora istaknuti certifikat koji garantira da su njegovi proizvodi iz organskog uzgoja. Kupac ima pravo zatražiti certifikat u kojem ima sve podatke o proizvodu koji kupuje, kazao je Herceg.

Govoreći o značaju razvoja organske proizvodnje za proces pristupanja BiH u Europsku uniju (EU), Herceg je naglasio da će tri posto površine morati biti rezerviran za uzgoj organske hrane, te da će za ovu proizvodnju trebati izdvajati deset posto od poticajnih sredstava.

Idejni tvorac travničkog Sajma zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju, pedijatrica Amira Skaka, ukazala je na značaj zdrave ishrane za pravilan razvoj djece, ali i očuvanje zdravlja odraslih.To je hrana koja nije zagađena pesticidima, iz zemlje koja nije uništena, dakle proizvod koji možemo slobodno dati djeci kako bi izrasla u zdrave osobe, prenosi Fena.

Važnost toga moraju prepoznati svi, od roditelja, vrtića, škola, pa do ostalih koji imaju neki utjecaj, kazala je Skaka.

Na sajmu u Travniku građani su u četvrtak mogli kupiti voće, povrće, med i njihove prerađevine, te proizvode od ljekovitog bilja, dok su štandove imali i proizvođači suvenira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?