Lars-Gunnar Wigemark

Određeni zaključci VSTV-a zabrinjavajući

Lars-Gunnar Wigemark
27.10.2017.
u 15:07

Lars-Gunnar Wigemark je istaknuo da su određeni zaključci zabrinjavajući i da bi mogli direktno utjecati na neovisnost sudaca i tužitelja, kao i na poštivanje osnovnih prava

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je EU primila k znanju zaključke u vezi s informacijom dostavljenom od Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, a koje je jučer usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), te istaknuo da su određeni zaključci zabrinjavajući i da bi mogli direktno utjecati na neovisnost sudaca i tužitelja, kao i na poštivanje osnovnih prava.

Također je naglasio da je pravo na pošteno suđenje preduvjet za povjerenje javnosti u sustavu pravosuđa i da je pretpostavka nevinosti u središtu osnovnih prava koja štiti EU.

- Niti jedan dužnosnik, uključujući suce i tužitelje, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura. Odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon provedbe takvih procedura i ukoliko se utvrdi postojanje pravne utemeljenosti optužbi protiv dužnosnika - navodi se u Wigemarkovoj izjavi.

Šef Delegacije EU u BiH podvukao je da će zaobilaženje ovih procedura direktno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa te da nije u skladu sa standardima EU.

Podsjetio je da su stručnjaci iz EU nedavno ukazali na potrebu za unapređenjem kriterija za imenovanje i razrješenje zvaničnika, u skladu sa standardima EU.

- Bilo kakva unapređenja moraju u potpunosti uzeti u obzir potrebu održavanja neovisnosti pravosuđa, kao i poštivanja osnovnih prava - istaknuo je Wigemark, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?