Što su pokazali objavljeni rezultati javnog poziva

Odobreni projekti pet organizacija civilnog društva u Vitezu vrijedni 88.982 KM

05.08.2023.
u 13:30

Ukupno je pet organizacija čiji su projekti odobreni, a ukupna vrijednost tih projekata iznosi 88.982 KM. Njihovi projektni prijedlozi u skupini su s traženim iznosom do 20.000 KM i trebali su osvojiti iznad 50 i više bodova.

Objavljeni su rezultati javnog poziva organizacijama civilnog društva, odnosno nevladinim organizacijama, koji je u svibnju raspisala Općina Vitez u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), piše Večernji list BiH.

Riječ je o javnom pozivu za predaju prijedloga projekata u sklopu projekta "Regionalni program lokalne demokracije na zapadnom Balkanu 2" ("Reload2"), koji financira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda.

Uvjeti i kriteriji

Na objavljenoj rang-listi, koju je sastavilo mjerodavno povjerenstvo, navedene su organizacije civilnog društva čiji su projekti odobreni, kao i one organizacije civilnog društva čiji projekti iz određenih razloga nisu zadovoljili postavljene uvjete i kriterije. Ukupno je pet organizacija čiji su projekti odobreni, a ukupna vrijednost tih projekata iznosi 88.982 KM. Njihovi projektni prijedlozi u skupini su s traženim iznosom do 20.000 KM i trebali su osvojiti iznad 50 i više bodova.

Sportskom plesnom centru LDF Vitez odobren je projekt pod nazivom "Ples i mašta mogu svašta", s osvojenih 69 bodova, u vrijednosti 19.500 KM, a Plivačkom klubu "Delfin" projekt "Vitez pliva", sa 68 bodova, u vrijednosti od 19.787 KM. Udruga žena Romkinja, centar za majke "Izvor života" uspješno je, sa 67 bodova, predstavila svoj projekt pod nazivom "Naučimo romski jezik", za koji im je odobreno 15.400 KM. Udruga za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju "Betanija" natjecala se s projektom "Uključi! Educiraj! Podrži!", osvojila je 67 bodova i odobreno joj je 14.419 KM, a Planinarsko društvo "Zabrđe" ponudilo je projekt Škola planinarenja "Naše cipele znaju put" i osvojilo 67 bodova te mu je za njega odobreno 19.876 KM.

- Ovim projektom i dobivenim sredstvima bit će obuhvaćeno nekoliko aktivnosti - termini logopeda i defektologa, glazbena terapija i terapijsko jahanje. Provedba projekta počinje 1. rujna, a bit će uključeno oko 25 korisnika. Inače, u udruzi je 40 osoba s poteškoćama u razvoju, udruga je multietnička, uključene su sve nacionalnosti - Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Romi. Bilo nas je više, splet okolnosti, što političkih, što ekonomskih u našoj državi, nagnao ih je da traže neki novi put i život u inozemstvu. Različite su poteškoće naših članova, najčešće su višestruke, od Downova sindroma, autizma, ADHD sindroma, lake do teške mentalne retardacije, čitav splet poteškoća.

Osnovani smo 2017. godine i ovo je treći put da smo prošli na UNDP-jevu javnom pozivu. Raduje nas i svakako da smo zadovoljni, imat ćemo od rujna pa do polovine sljedeće godine sredstva da možemo organizirati aktivnosti koje su nam jako važne - rekla nam je Helena Štrbac, predsjednica Udruge za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju "Betanija" u Vitezu.

Mladi, umjetnost, sport...

Osam organizacija civilnog društva/nevladinih organizacija nije dobilo "zeleno svjetlo" za svoje projekte, a razloga je nekoliko. Projekt HKD-a "Napredak" naslovljen "Popularizacija tradicije, viteštva, umjetničkog senzibiliteta i tolerancije u Vitezu", u predloženoj vrijednosti od 32.920 KM, dobio je 65 bodova, a za projekte vrijednosti iznad 20.000 KM potrebno je ostvariti 75 i više bodova. Udruzi građana za podršku osobama u duševnoj nevolji "Most" nije odobren projekt "Bolje sutra", u vrijednosti od 22.500 KM, jer nije zadovoljen drugi eliminatorni prag - relevantnost, a osvojio je 26 bodova.

Još trima organizacijama, iz različitih razloga, projekti nisu prošli drugi eliminatorni prag - relevantnost, a to su Udruga Roma "Jačanje zuralipe" za projekt "Zdravi i snažni" vrijedan 15.270 KM, Matica hrvatska Vitez za projekt "Glazbeno srce Viteza" u vrijednosti od 14.005 KM i Karate klub "Mladost" Vitez za projekt "Škola karatea za srednjoškolce iz ruralnih područja", čija je vrijednost 18.250 KM. Trima su organizacijama projektni prijedlozi s kojima su se prijavile na javni poziv diskvalificirani: Udruzi građana "Svjetlo" projekt "Dostojanstveno starenje" zbog nepotpune dokumentacije, Udruzi građana "Zabrđe" projekt "ECO Pedala: Mladi za održivu budućnost u pokretu" zbog kratkoće trajanja i Udruzi "Spike Fest" projekt "Spike Fest 2023." zbog nedostavljanja odgovarajuće preslike izvoda iz sudskog registra.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?