Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Odobrene dopune Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji

26. siječnja 2021. u 17:03 0 komentara 32 prikaza
nasilje

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u Federaciji Bosne i Hercegovine odobren je većinom glasova na današnjoj online sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Vlada Federacije BiH kao predlagač je navela da dopunama sadašnjeg zakona iz te oblasti, treba ozakoniti novi institut "osobe od povjerenja" u cilju zaštite žrtava nasilja.

- Uvođenjem tog instituta omogućilo bi se donošenje konkretnih mjera kojima bi se ojačao položaj žrtve nasilja u obitelji osiguravanjem da su njena prava i interesi dosljedno i adekvatno predstavljeni i uzeti u obzir u svim fazama i kroz sve institucionalne i vaninstitucionalne mehanizme zaštite - rečeno je u obrazloženju.

Učvršćivanje položaja žrtve nasilja podrazumijeva predviđanje konkretnih i efikasnih mjera zaštite kojima će se osigurati da su njihova prava i interesi propisno predstavljeni u okviru sudskih postupaka, navela je Federalna vlada.

Prema Vladinom daljnjem obrazloženju, osnovni razlog za dopunu Zakona je unapređenje normativnog okvira kojim je uređen postupak zaštite žrtve obiteljskog nasilja.

Uz predloženi zakon, na prijedlog parlamentarnog Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava i sloboda, izglasan je i zaključak da Federalno ministarstvo pravde pripremi već za narednu sjednicu Doma izmjene i dopune Kraznenog zakona FBiH o zaštiti žena i djece od nasilja, u skladu s odgovarajućim konvencijama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.