SARAJEVO

Odobrena dodatna sredstva za održavanje Lokalnih izbora 2024. u iznosu 4.173.000 KM

24.05.2024.
u 11:37

Zamjenik ministra financija i riznice BiH Muhamed Hasanović odobrio je dodatna sredstva za održavanje Lokalnih izbora 2024. godine u iznosu 4.173.000 KM - saopćeno je iz njegovog kabineta.

- S nepokolebljivom predanošću transparentnosti i jačanju integriteta izbornog procesa danas sam potpisao Instrukciju o osiguranju dodatnih sredstava Središnjem izbornom povjerenstvu  Bosne i Hercegovine za provođenje Lokalnih izbora u BiH u 2024. godini u iznosu od 4.173.000 KM - naveo je Hasanović.

Dodao je da, prema odluci OHR-a koju je potpisao visoki predstavnik, kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH, a prema stavu 7. i 8. člana 11., istekao je rok 23. svibnja 2024. godine ministru financija i riznice BiH za izvršenje dostavljenog zahtjeva SIP-a za osiguranje dodatnih sredstava za održavanje Lokalnih izbora 2024. godine.

U saopćenju Hasanovića se navodi da ova odluka dolazi u sklopu kontinuiranih napora da se osigura transparentnost, integritet i sigurnost izbornog procesa, te da se omogući građanima BiH slobodno i fer izražavanje svoje volje na Lokalnim izborima.

- S obzirom na izazove koje smo imali u prethodnom periodu, prepoznata je potreba za dodatnim finansijskim sredstvima, kako bi se osiguralo da izborni proces bude adekvatno podržan i proveden u skladu sa najvišim standardima demokracije.

Pozivam sve političke stranke, nevladine organizacije i građane da podrže ovaj napor i da aktivno sudjeluju u izbornom procesu - naveo je Hasanović.

Po njegovim riječima, odobravanje dodatnih sredstava za održavanje Lokalnih izbora 2024. godine u BiH predstavlja korak ka jačanju demokracije i građanskog angažmana.

- Ostajem posvećen podršci integritetu i transparentnosti izbornog procesa, te ću nastaviti s provođenjem mjera koje osiguravaju fer i slobodne izbore u budućnosti.

Ulazak BiH u EU zahtijeva ne samo fer izborne procese, već i njihovu kontinuiranu reformu kako bi se osigurala usklađenost s europskim standardima i vrijednostima. To uključuje jačanje neovisnih institucija koje nadgledaju izborne procese, osiguravanje pristupačnosti izbornih procesa svim građanima, kao i suzbijanje korupcije i političkog utjecaja na izborne rezultate - navodi Hasanović.

Stoga je, dodaje on, ključno da BiH nastavi s reformama izbornog procesa kako bi se osiguralo da izbori budu fer, transparentni i odražavaju volju građana.

- Samo uz takve procese BiH može postići napredak na putu prema članstvu u EU i osigurati stabilnu demokraciju koja će služiti interesima svih njezinih građana - saopćeno je iz Hasanovićevog Kabineta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije