Ivo Šimunović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a

Odnosi u Jajcu su sve bolji, grad se razvija iz dana u dan

18.12.2021.
u 08:00

Odnosi HDZ-a BiH i SDA, većinskih političkih stranaka dvaju naroda, normaliziraju se, a trenutačna situacija je takva da postoji prostor za optimizam, poručio je, između ostaloga, u intervjuu za Večernji list Ivo Šimunović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Jajce. Kada je riječ o testu odnosa dvije strane, Šimunović je posebnu pozornost skrenuo na rebalans ovogodišnjeg, kao i prijedlog proračuna općine za iduću godinu, a ono što je do sada dogovoreno obećava.

A obećanja su i kako će se dosadašnji nepravedan odnos prema hrvatskim područjima u Jajcu ispraviti, između ostaloga, i kroz navedene financijske dokumente. Sve zajedno, a kroz usklađivanje odnosa, smatra Šimunović, vodilo bi i boljoj pozicioniranosti Jajca na mapi odredišta koja su privlačenja za investiranje. Ovo razdoblje donosi i pomak kada je riječ o ukupnoj gospodarskoj situaciji koja se konstantno poboljšava, a uz veće navedene investicije, kao i stabilizaciju političkih odnosa, postoji uvjerenje kako će Jajce u budućnosti biti iznimno privlačna sredina za ulaganje i realizaciju poslovnih ideja. Šimunović je i stava kako će postići dogovor na višim razinama oko Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a kojim bi se uvažilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, a takav bi dogovor vodio relaksaciji odnosa i poboljšanju ekonomske situacije u svim dijelovima BiH.

Večernji list: Približavamo se kraju godinu, a to je svakako prilika za osvrt na dosadašnji rad Općinskog vijeća. Kako danas funkcioniraju odnosi unutar Vijeća te jeste li zadovoljni komunikacijom s partnerima koji s vama čine vlast?

- Od kada smo konstituirali Općinsko vijeće Jajce, a ono je, kao što je poznato, zadnje konstituirano u Bosni i Hercegovini, odnosi između HDZ-a BiH i SDA u Jajcu se normaliziraju i oni su u nekom statusu uvažavanja trenutačnog stanja i zahtjeva s naše strane i potreba da se udovolji prijedlozima. S te strane rečeno, još uvijek takav odnos obećava za ubuduće. Vidjet ćemo realizaciju, kako rebalansa proračuna za 2021., tako i prijedloga proračuna za 2022. koji bismo trebali usvojiti do kraja godine. Kroz te dokumente ćemo vidjeti rezultate naše suradnje. Za sada obećava. Naravno, samim tim se relaksiraju odnosi na prostoru općine Jajce i kroz sve institucije kojima je osnivač Općinsko vijeće i kroz funkcioniranje službi koje su ustrojene unutar Općine.

Večernji list: Smatrate li kako se može očekivati i nastavak poboljšanja odnosa?

- Po tom pitanju, ja se nadam da će odnosi biti bolji. Također, to ovisi, pretpostavljam, i o odnosu na višoj razini. Ja sam optimist i mišljenja sam kako će se na najvišoj razini postići dogovor oko Izbornog zakona, uvažiti potreba legitimnog predstavljanja, a da će to na prostoru općine Jajce, županije, Federacije i države stvoriti bolju klimu za razvoj gospodarstva. Posebno nas to zanima za Jajce, ali ga ne možemo promatrati kao jednu odvojenu sredinu, već u skladu sa svim zajednicama. Nadamo se da će svi ti procesi polučiti dobre rezultate u budućnosti.

Večernji list: U prethodnim mandatima je bilo određenih zamjerki kada je riječ o tretiranju hrvatskih područja u Jajcu, kao i projekata koji se odnose na ta područja. Postoji li pomak u ovom mandatu?

- Postoji obećanja da će se ispraviti nepravda koja je bila. Ona je očigledna, svjesna je i partnerska strana da to nije bilo dobro do sada i da treba ispraviti tu nepravdu. Kroz ovo što smo predlagali, a kroz rebalans proračuna i usvojili te što predlažemo u proračunu za 2022. navedena bi se nepravda trebala ispraviti.

Večernji list: Jasno je kako je stabilna politička situacija preduvjet ekonomskog razvoja. Koliko uravnoteženi odnosi među narodima stvaraju uvjete za privlačenje investicija?

- Uvelike. Naime, svi investitori koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, pa i u Jajce, osluškuju kakva je klima unutar države i unutar lokalne sredine te kakvi su odnosi. Jer ti investitori uglavnom dolaze po preporukama i u suradnji s domaćim ljudima koji su uključeni u sami projekt. Svakako je važno da klima bude dobra kako bi se i investitori mogli u svojem projektu naći, uspjeti i samim tim i profitabilno poslovati.

Večernji list: Kakva je danas gospodarska situacija u Jajcu? Postoji li prostor za daljnji napredak?

- Jajce ima brojne mogućnosti i priliku za razvoj gospodarstva iz dana u dan. To vidimo mi, a i svi oni koji dolaze. Svjesni su i vide kako se Jajce razvija i da gospodarstvo bilježi uspon. U tom kontekstu svakako se nadam se da će ubuduće toga biti i više i da će se grane gospodarstva koje imaju daljnju perspektivu razvoja u našoj općini i dalje širiti.

Večernji list: Osvrnimo se na pitanje prometne povezanosti, a posebice u kontekstu projekta prometnice od Lašve koja bi na zapad trebala ići do Jajca. Koliki je značaj tog projekta za gospodarsku poziciju Jajca?

- Navedena prometnica skratila je put i ubrzala promet do sjedišta županije u Travniku, ali i prema većim središtima. Pritom se treba osvrnuti na izniman ekonomski značaj ovoga projekta, odnosno izgradnje ceste koja će nas povezati, za našu općinu. Naime, našem gospodarstvu bi izgradnja ceste prema Lašvi ubrzala promet roba i proizvoda, a pritom smo jasni u ocjeni kako je ovaj kapitalni projekt iznimno poželjan za općinu Jajce. On je projekt budućnosti i mi se u Jajcu zalažemo da njegova realizacija bude što brža.

Večernji list: Kakva su vaša očekivanja kada je riječ o gospodarskim kretanjima u 2022. godini?

- Moramo biti spremni na sve mjere koje se preporučuju. Treba vjerovati našim zdravstvenim ustanovama i institucijama i postupati onako je struka preporučila. Gospodarstvo će se oporavljati jer se svi navikavaju na mjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?