Zakon dobar, ali...

Odmor ispod minimuma, odbija se od plaće, čak i odjave radnike

24.08.2018.
u 16:14

Zakon o radu propisuje da radnici u BiH imaju minimalno 20 radnih dana plaćenoga godišnjeg odmora. Međutim, to se najčešće poštuje samo u javnom sektoru, dok oni u privatnom obično ne mogu ostvariti to pravo, piše Večernji list BiH. Nije rijetkost da dobiju ukupno pet ili deset radnih dana odmora za cijelu godinu i još im uz to ti dani ne budu plaćeni.

Odrade odmor

Radnici u privatnom sektoru žale se kako im poslodavci uskraćuju pravo na korištenje cjelokupnog godišnjeg odmora, ali zbog straha od otkaza, ne usuđuju se prijaviti ih.

Iako nema službenih podataka, neke informacija pokazuju kako svako treće poduzeće ne poštuje prava radnika kada su u pitanju godišnji odmori, a najviše zloupotrebe je u ugostiteljstvu i malim trgovinama. - Imam 15 dana odmora. Naravno, tu se ubraja i vikend. Ne moram odraditi taj odmor, ali mi se odbije od plaće - kazala je jedna od radnica u trgovini. - Mnogo je radnika kojima su uskraćena prava. Često se događa da radnik dobije pet dana godišnjeg koji poslije mora odraditi jer mijenja kolegu koji je na odmoru.

To se češće događa u malim trgovinama, prodavaonicama, buticima ili slično. Tamo gdje je malo radnika, doslovno svaki od njih mora odraditi svoj odmor dok drugi kolega koristi godišnji - rekao je za Srpskainfo.com pravnik Saveza sindikata RS-a Goran Stanković. Iako je primjer trgovkinje protuzakonit, u praksi u BiH ima i gorih slučajeva.

- Već godinama imam samo pet slobodnih dana godišnje iako imam pravo na puno više, ali, nažalost, nemam se kome žaliti. Ove godine sve nas koji smo rezervirali odmor na moru šef je odjavio, odnosno dao nam je otkaz te rekao kako će nas prijaviti opet, samo kako bi izbjegao plaćanje godišnjega. Pouzdano znam kako nije jedini koji to radi - ispričala je jedna od radnica za Srpskainfo.com te dodala kako je na njezin pokušaj žalbe šef rekao da slobodno može odići jer mnogi radnici čekaju na taj posao.

Kaže kako se na posao mora vratiti jer trenutačno nema gdje drugdje raditi te da je prisiljena biti rob i raditi dok god ima snage. - Ostaje četveročlana obitelj bez moje plaće ovaj mjesec, znate li vi što to znači? Da se žalim inspekciji, nemam koristi, bili su u tvrtki nekoliko puta pa ništa sporno nisu našli - dodala je.

Inspekcije nemoćne

Muhamed Pašukanović, glavni federalni inspektor rada, napominje kako, prema novom Zakonu o radu, ova inspekcija ima nadležnost samo nad većinski državnim tvrtkama, gdje je sve u redu, ali da iz iskustva može reći kako se u privatnom sektoru ne poštuju prava na godišnji odmor. - Ili ga radnici ne dobiju nikako ili dobiju ispod minimuma.

Radnik, ako tako neće, može ići, razmišljanje poslodavca je da ima na zavodu za zapošljavanje onih koji hoće. Nažalost, nismo se uspjeli izboriti s tim problemom.

Poslije rada “na crno”, taj teren je najlošiji. Borimo se za one “osmice” koje su bile u Europi prije 150 godina, osam sati rada, osam sna i osam odmora - kazao je Pašukanović za Avaz. Ista je situacija i u RS-u. Zbog šutnje radnika i straha od otkaza, banjolučki inspektori nisu naišli na ovakve slučajeve, ali kažu kako nepravilnosti i nepoštovanja prava radnika itekako ima.

- Poslodavci, suprotno zakonu, daju manje od dva radna tjedna godišnjeg odmora. Također, na rješenjima utvrđuju razdoblje korištenja bez navođenja broja dana koji se u tom razdoblju koriste - navode iz banjolučkoga Odjela za inspekcijske poslove.

Dodaju kako mnogi poslodavci radnicima subote računaju kao dane odmora, odnosno radni tjedan ne računaju kao pet radnih dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije