Rad Parlamenta pola godine pred izbore potpuno “umrtvljen”, mnoge važne odluke na čekanju

Odmah nakon izbora čak 40 prijedloga zakona čeka nove parlamentarce

Parlament glasovanje izbori
05.04.2014.
u 10:04

Nužne promjene Parlamentarci više vole provoditi vrijeme na putovanjimai i konferencijama nego obavljati dužnost zbog koje su izabrani u BiH i plaćeni

Pola godine prije općih izbora rad državnog Parlamenta potpuno je pasiviziran, a iako će se do listopada vjerojatno održati još poneka sjednica oba doma, očito je kako od zakonodavne vlasti ne treba mnogo očekivati u preostalom mandatu.

Puno posla za novi saziv

U parlamentarnoj proceduri trenutno je oko 40 zakonskih prijedloga, među kojima i desetak onih predloženih od početka ove godine. Najveći broj njih dočekat će novi saziv Parlamentarne skupštine BiH. Tim prije što je među njima mnogo zakona koje su predložili sami zastupnici ili stranački klubovi, za koje je unaprijed jasno da neće dobiti potporu većine. Nešto bolja situacija je sa zakonima koje predlaže Vijeće ministara, iako i njihova sudbina u Parlamentu nije uvijek izvjesna. Nemogućnost dogovora o brojnim pitanjima, kao što su izmjene Izbornog zakona i Zakona o prebivalištu i boravištu, samo su neki od razloga zbog kojih je rad Parlamenta “umrtvljen”. I nije tu samo riječ o plenarnim zasjedanjima Zastupničkog ili Doma naroda, već i o radu parlamentarnih tijela koja se sve rjeđe sastaju. Primjerice, u ovom tjednu je održana tek sjednica Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma i Konstituirajuća sjednica Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH. Do kraja ovog mjeseca, za sada je zakazana još samo sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma.

Ako se zna da u Parlamentarnoj skupštini BiH ima 16 stalnih povjerenstava i veći broj ad hoc povjerenstava, jasno je koliko je neaktivna zakonodavna vlast na državnoj razini. Ono čime se bh. parlamentarci mogu pohvaliti cijelo vrijeme mandata pa i zadnjih tjedana su međunarodne aktivnosti.

Konferencije i seminari

Zastupnici i izaslanici su često na konferencijama i seminarima po inozemstvu, a prošlog mjeseca su, primjerice, morali biti i domaćini kolegama iz Europskog parlamenta na 16. interparlamentarnom sastanku Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom i Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PS Bosne i Hercegovine. Tu su i posjeti državnih izaslanstava, kao što je to nedavno bio dolazak predsjednika Sabora Republike Hrvatske Josipa Leke.

Postoje određeni problemi i u rukovođenju parlamentarnim domovima. Poznato je da jedan od trojice članova Kolegija Doma naroda Sulejman Tihić već neko vrijeme ima zdravstvene probleme, a nedavno je odstupanjem s dužnosti iz političkih razloga zaprijetio jedan od trojice članova Kolegija Zastupničkog doma Milorad Živković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?