proizvođači traže moratorij

Odluku o odgodi povećanja trošarina nema tko donijeti

10.12.2018.
u 16:00

Nekoliko proizvođača cigareta uputilo je apele Upravi za neizravno oporezivanje BiH za odustajanje od novih, povećanih trošarina na duhanske proizvode od 1. siječnja iduće godine, piše Večernji list BiH.

Prihvaćen prijedlog, ali...

Ovaj zahtjev stigao je zbog drastičnog pada prodaje duhanskih proizvoda u BiH nakon velikog povećanja trošarina posljednjih godina i velikog rasta prodaje cigareta na crnom tržištu. Proizvođači smatraju kako će novi rast cijena dovesti do još većeg pada prodaje te je upitno mogu li tvrtke koje se legalno bave ovim poslom više pozitivno poslovati. Kako doznaje Večernji list, Upravni odbor UNO-a BiH čak je i prihvatio ove prijedloge, ali onda se pojavio novi problem. Naime, odluku o odgodi povećanja trošarina treba potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a on trenutačno ne postoji. Naime, novoizabrani državni dužnosnici tek za nekoliko dana trebaju održati konstituirajuću sjednicu i preuzeti mandate, a kada će se formirati vladajuća većina, to nitko ne zna. - Odluka o odgodi povećanja trošarina vjerojatno bi bila donesena, ali trenutačno je nema tko donijeti. Postoji teoretska mogućnost da državni Zastupnički dom donese ovu odluku, ali mislimo kako to nije izvedivo u praksi - rekli su nam naši sugovornici iz državnog Parlamenta. Što se tiče UNO-a BiH, oni poručuju kako nastavljaju raditi prema odlukama koje su pravovaljane i nastavljaju s pripremama za poskupljenje duhanskih proizvoda. - Trgovci nam moraju dostaviti podatke o zalihama koje imaju i mi radimo sve prema odlukama koje imamo.

Povećane trošarine počet će se naplaćivati od 1. siječnja, a dalje ćemo se ponašati prema odlukama nadležnih tijela i našeg Upravnog odbora - rekli su za Večernji list iz UNO-a BiH. Ipak, ono što bi novi saziv državnog Parlamenta trebao donijeti jest moratorij na daljnje podizanje trošarina.

Smanjiti prodaju

Nitko ne zna koliko će on trajati, ali sigurno je kako određeno vrijeme nakon 1. siječnja 2019. godine neće biti povećanja trošarina. - Stav svih aktera u ovoj priči jest da treba uvesti moratorij na daljnje povećanje trošarina kako bi se tržište stabiliziralo i smanjio udio crnog tržišta u priči oko prodaje duhanskih proizvoda.

Država će idućih godina pokušati u što većoj mjeri smanjiti prodaju duhanskih proizvoda na crnom tržištu, a trošarine neće rasti na ove proizvode - objasnili su nam naši sugovornici. Cigarete su posljednjih godina postale jedan od najvećih izvora financiranja državnih tijela.

Problem je samo u tome što se novac od njih troši na krpanje proračunskih rupa, umjesto na poboljšanja u zdravstvenom sustavu i drugim sektorima koji imaju izravan utjecaj na kvalitetu života stanovnika BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije