sve za uštede

Odlukom Vlade RS roditelji prestaju biti obitelj kada umru

Vlada RS
12.07.2016.
u 18:19

U slučaju smrti jednog od roditelja, radnici u Republici Srpskoj nemaju pravo na pomoć poslodavca, jer roditelji više nisu članovi obitelji. Tako je propisala Vlada RS-a odlukom o utvrđivanju uvećanja plaće, visine primanja i visine pomoći radniku.

Uštede su glavni razlog ovakve odluke objašnjava ministar rada Milenko Savanović. Među poslodavcima, ali i radnicima u Hercegovini kruži anegdota da kada umre baba, pet puta je sahrane pošto svi iz obitelji rade u Elektroprivredi pa naplate naknadu, prenosi Buka.com.

Tome se moralo stati na kraj. Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da ostavljaju na volju poslodavcima i radnicima da izravno ispregovaraju isplatu pomoći za smrt roditelja.

“Prije je to bilo značajno šire, mi smatramo da je sasvim u redu da članovi najužeg domaćinstva budu pokriveni tom odlukom dok svi ostali koji nemaju izravne, da kažem svakodnevne veze s radnikom i ne trebaju biti u sastavu te odluke. Mi smo inače tražili da se takve stvari uklone iz bilo kakavih pregovora”, rekao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

“Jesu li roditelji obuhvaćeni ili nisu, ne mogu se sjetiti, ali išlo se na to da se praktično precizira, ima li tu veliki odliv sredstva kada je u pitanju proširenje tih članova uže obitelji i cijenili smo da praktično možemo tu praviti neke redukcije”, rekao je ministar rada i braniteljsko invalidske zaštite Milenko Savanović.

Odlukom Vlada RS krši Zakon o radu, poručuju sindikalci. Radnicima savjetuju da se u slučaju smrti roditelja i naplate pomoći od poslodavca pozovu upravo na Zakon o radu.

“Jer u Zakonu o radu jedan od članova kazuje da članovi obitelji čine pored bračnog druga i otac i majka, brat i sestra, baba i djed ukoliko svi žive u zajedničkom domaćinstvu”, rekla je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Koliko je do četvrtka, kada socijalni partneri ponovno sjedaju za pregovarački stol o općem kolektivnom ugovoru, Sindikat će tražiti usklađivanje odluke sa Zakonom o radu. U suprotnom, prava radnika branit će tužbama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?