Donosimo Komunike

PIC: Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave

INZKO
02.12.2015.
u 18:02

Inzko je naglasio da svatko može imati referendum, ali u okviru svojih nadležnosti.

"Nadležni organi BiH nisu prestali raditi na ispunjavanju zadataka iz Daytonskog sporazuma, a posebno je vrijedno osnivanje Oružanih snaga BiH", izjavio je Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

On je kazao da se tijekom jučerašnjeg dana podržala sjednica političkih direktora PIC-a, dodao je kako je komunike usvojen te da postoje dvije fusnote Ruske federacije.

"Ove godine obilježavamo 20 godišnjicu Daytonskog sporazuma. Glavna točka je bila procjena njegove konotacije, kao i izvučene pouke iz 20 godina. Došlo je do velikih pomaka domaćih organa vlasti, ali i međunarodnih organizacija koje su radile na provođenju sporazuma", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je kazao da prije deset godina nije smatrao da će biti moguće od tri vojske napraviti jednu. 

"Ova vojska funkcionira jako uspješno i sudjeluje u mirovnim misijama širom svijeta", rekao je Inzko i dodao da je danas razgovarano s članovima Predsjedništva BiH, prenosi N1. 

"Predstavnički organi vlasti su imali središnju ulogu u postizanju napretka. Potrebno je više konkretnih organa i osjećaj hitnosti. Pored reformske agende Predsjedništvo je dalo doprinos ujedinjavanju regije", istaknuo je Visoki predstavnik u BiH. Dodao je kako je komunike naglasio pozitivan trend u regiji. 

"Lideri i građani BiH se zajednički trebaju organizirati, jer je integracija ključni faktor razvoja BiH pri provođenju svih reformi. Pozvani su  svi narodi u BiH i svi organi vlasti da rade protiv terorizma i da procesuiraju sve osobe uključene u terorističke radnje", istaknuo je Inzko. 

On je naglasio da svatko može imati referendum, ali u okviru svojih nadležnosti.

"Ne može niža razina imati referendum o višoj razini. Ako netko želi mijenjati Ustav potrebna je suglasnost sva tri naroda", pojasnio je. 

Na pitanje novinara zašto su u Ustavnom sudu i dalje pristuni strani suci, 20 godina poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, Inzko je odgovorio: "Strani suci su imali svoj mandat i mandat je bio produžen odlukom domaćih političara, pet godina nakon njihovog imenovanja. Strani suci su imenovani zbog toga da ne pripadaju niti jednom narodu. Predsjednik Suda za ljudska prava u Strazburu imenuje suce čime je garantirana objektivnost i nepristrasnost."

On je kazao kako je 28 ministara prije dva mjeseca jasno dalo izjavu da odbacuju referendum, jer bi on ugrozio teritorijalni integritet BiH. Što se tiče nadglasavanja u Ustavnom sudu, odluka još nije objavljena, rekao je Inzko i dodao: "Što se tiče samog glasovanja, ne znam detalje, ali želim ponoviti što je rečeno u izvornom Daytonu - te odluke su konačne i obvezujuće."

Visoki predstavnik u BiH je kazao da je najvažnija točka Venecijanske konvencije iz 2013. točka jednakost tri konstitutivna naroda u BiH. Na pitanje je li PIC zauzeo stav o najavama iz RS o referendumu povodom Dana RS, Inzko je kazao: "Pričali smo samo o tome kada i kako se može vršiti referendum i tu postoji jednoglasnost da se referendum može vršiti samo u okviru svojih nadležnosti."

Inzko je kazao da se nije govorilo o tome što će OHR uraditi ukoliko se RS ogluši na preporuke.

"JMBG nisu odgovarali Bošnjacima, Bosanski Šamac i Bosanski Brod se nije sviđalo Bošnjacima, ali poštovali su odluke Ustavnog suda čije su odluke konačne i obvezujuće. Ustavni sud je dio originalnog Daytonskog sporazuma u kojem eksplicitno piše kako funkcionira, kako se imenuju i mijenjaju suci", izjavio je Inzko. Dodao je kako je zabluda mišljenje "Ako su stranci, oni su protiv mene".

"Pravo je uvijek isto, ljudska prava su ista, bilo koji da je sudac. Standardi koji postoje u svijetu važe za sve, svejedno tko je sudac", rekao je Inzko. 

Donosimo Komunike

1. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council Steering Board –PIC) na razini političkih direktora sastao se u Sarajevu 1. i 2. prosinca 2015. kako bi razmotrio napredak postignut na provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir. Još jednom su potvrdili svoju čvrstu opredijeljenost za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH), kao i poštivanje i podršku Mirovnom sporazumu.

2. Upravni odbor PIC-a izražava punu solidarnost sa građanima Bosne i Hercegovine, Francuske, Rusije, Turske i drugim zemljama koje su pogođene nedavnim terorističkim napadima u vrijeme kada ove zemlje tuguju i oplakuju svoje građane, te je najstrože osudio te napade. Upravni odbor PIC-a izrazio je iskrenu sućut obiteljima i prijateljima onih koji su izgubili živote te nadu za brzo ozdravljenje onih koji su ranjeni u napadima. Upravni odbor daje podršku svim nadležnim u Bosni i Hercegovini u borbi protiv terorizma, krivičnom gonjenju onih koji su sudjelovali u terorističkim aktivnostima, sprečavanju radikalizacije i jačanju suradnje među organima unutar BiH, kao i s drugim zemljama u ovoj oblasti.

3. Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost i podršku opredjeljenju i trajnim naporima lidera BiH na postizanju daljeg značajnog napretka na reformama, uključujući i one koje su neophodne za napredak na putu evropskih integracija. Na sastanku s Predsjedništvom BiH, Upravni odbor PIC-a je ohrabren činjenicom da članovi Predsjedništva ostaju čvrsto opredijeljeni za postizanje daljnjeg napretka u provedbi Reformske agende. Upravni odbor PIC-a je bio ohrabren činjenicom da su članovi Predsjedništva i dalje snažno opredijeljeni za postizanje daljnjeg napretka u provedbi Reformske agende BiH. Također je apelirao na bh. organe da održe pozitivni zamah u provedbi potrebnih reformi – socijalno-ekonomskih, vladavine prava, pravosuđa i javne uprave – u skladu sa zahtjevima građana i u suradnji s građanskim društvom.

4. Upravni odbor PIC-a pozdravio je jačanje regionalne suradnje na različitim bilaterarnim i multilateralnim razinama, usmjerene na održivo pomirenje, snažnije uzajamno razumijevanje, unaprijeđenje šansi za ekonomski razvoj i razvijanje kulturnih veza. Ta suradnja je uključivala i posjetu Predsjedništva BiH Beogradu, potpisivanje sporazuma o granici između BiH i Republike Crne Gore, zajednički sastanak Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u Sarajevu, te geste pomirenja od strane premijera Republike Srbije tijekom Konferencije o investicijama i razvoju.

5. Upravni odbor PIC-a naglasio je važnost obrazovanja za pomirenje i uzajamno razumijevanje u Bosni i Hercegovini kao temelja za održiv mir i stabilnost i za društveno-ekonomski napredak. Upravni odbor je istaknuo potrebu da nadležni organi vlasti na svim razinama širom BiH hitno i odlučno postignu napredak u oblasti reforme obrazovanja, s ciljem poboljšanja standarda obrazovanja i to na osnovu principa koji podrazumijevaju nepostojanje diskriminacije, politizacije, segregacije i postojanje inkluzivnosti. Ovo bi trebalo obuhvatiti i Republiku Srpsku i Federaciju BiH koje će osigurati odgovarajuću nastavu iz nacionalne grupe predmeta i pripremu nastavnika za inkluzivno obrazovanje u 1 Ruska Federacija ne može podržati paragrafe br. 10 i 11. kontekstu društvene i kulturološke raznolikosti. U pogledu pitanja bosanskog jezika, pravni odbor PIC-a podržava OSCE kao vodeću međunarodnu agenciju za ovo pitanje, podjećajući na zahjev iz pisma od 7. listopada upućenog Narodnoj skupštini RS-a, u kojem se traži da ona razmotri svoj stav. U Federaciji mora biti ukinuta praksa postojanja “dvije škole pod jednim krovom”.

6. Tijekom svojih razgovora, Upravni odbor PIC-a se posebno osvrnuo na 20. obljetnicu Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), parafiranog u Daytonu 21. studenog 1995. godine, a potpisanog u Parizu 14. prosinca 1995. godine. Upravni odbor PIC-a je naglasio pozitivne promjene do kojih je od tada došlo u BiH. Upravni odbor PIC-a je pozvao sve organe vlasti u BiH da nastave poduzimati napore usmjerene ka izgradnji demokratske i funkcionalne države, djelujući na osnovu vladavine prava i u skladu s Mirovnim sporazumom. Prisjećajući se svojih poteza tijekom proteklih 20 godina, Upravni odbor PIC-a naglasio je da ljudsko dostojanstvo, sloboda, jednakost, mir, pravda, tolerancija i pomirenje, kao sastavni dijelovi Mirovnog sporazuma i dalje imaju središnju ulogu za budućnost BiH i trajnu stabilnost cijele regije. 

7. Upravni odbor PIC-a izrazio je posebne čestitke Bosni i Hercegovini povodom desete obljetnice formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Upravni odbor PIC-a pohvalio je pripadnike Oružanih snaga BiH zbog njihove profesionalnosti i osjećaja odgovornosti koju su demonstrirali izuzetno uspješnim obavljanjem zadataka i poslova prilikom pružanja pomoći i akcija spašavanja tijekom poplava 2014. godine i u uspješnom sudjelovanju u međunarodnim misijama. 

8. Upravni odbor PIC-a naglasio je svoje nedvosmisleno opredjeljenje za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu s međunarodnim pravom. Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i pravno postoje jedino na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor BiH potvrdio je da bi svaki pokušaj ugrožavanja temeljne strukture BiH kao jedinstvene, suverene države koju čine dva entiteta smatrao ozbiljnom i neposrednom prijetnjom miru i sigurnosti. Upravni odbor PIC-a također je podsjetio da svaka promjena Ustava BiH mora biti provedena u skladu s procedurom za donošenje ustavnih amandmana predviđenom Ustavom i istakao da su, u skladu s nekoliko uzastopnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, zemlje članice i dalje spremne da koriste sva neophodna sredstva kako bi osigurale poštivanje Aneksa 1-A i Aneksa 2 Mirovnog sporazuma. 

9. Upravni odbor PIC-a poziva sve političke snage u BiH da učine sve što je u njihovoj moći da pronađu odgovarajući način za jačanje neovisnosti i nepristrasnosti pravosudnog sustava u BiH na svim razinama, unutar ustavnog okvira. Upravni odbor PIC-a poziva sve nadležne organe da iskoriste Strukturirani dijalog na temu pravosuđa za rješavanje svih pitanja iz oblasti pravosuđa.

10. Upravni odbor PIC-a je još jednom naglasio svoju zabrinutost zbog neprekidnih usporavanja odredbi Mirovnog sporazuma, posebno Aneksa 4 odnosno Ustava BiH. U tom smislu, Upravni odbor PIC-a je nedvosmisleno naglasio da bi najavljeni referendum u Republici Srpskoj predstavljao suštinsko kršenje Mirovnog sporazuma i osporavanje koherentnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Upravni odbor PIC-a je naglasio da pitanja vezana za državne pravosudne institucije predstavljaju ustavne nadležnosti države i nisu dio ustavnih nadležnosti entiteta, a da su status i ovlasti visokog predstavnika pitanja koja proizilaze iz Mirovnog sporazuma i međunarodnog prava, te da, prema tome, nisu pitanja iz djelokruga entiteta. Nadalje, planirani referendum odvlači pažnju od provođenja Reformske agende. 

11. Upravni odbor PIC-a je ponovio da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da je ključ za njegovu provedbu. Ustav BiH eksplicitno navodi da su odluke Suda konačne i obvezujuće. Politički nesporazumi se trebaju rješavati unutar postojećeg ustavnog okvira i, gdje god je to moguće, putem konstruktivnog dijaloga. Upravni odbor je dalje podsjetio organe BiH na njihovu obvezu da provedu sve neprovedene odluke Suda.

12. Upravni odbor PIC-a je dalje podsjetio organe u BiH na njihovu obvezu da uspostave izborni sustav za Mostar, kako je predviđeno odlukom Ustavnog suda, koja je i dalje neprovedena. On je podvukao ključni princip, koji su ponovo potvrdile političke stranke, da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenom raziom lokalnih ovlasti/administracije ispod razine grada.

13. NATO članice Upravnog odbora PIC-a i Japan su pozdravile kontinuirani napredak ostvaren u procesu uknjižbe perspektivne vojne imovine u vlasništvo države BiH, kako se predviđa Zakonom o obrani BiH. Oni su izrazili punu podršku svim nadležnim institucijama u procesu uknjižbe i u aktiviranju NATO-ovog Akcionog plana za članstvo.

14. Upravni odbor PIC-a je istaknuo svoju punu podršku visokom predstavniku, koji će i dalje osiguravati puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i provoditi svoj mandat u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, koje ostaju nepromijenjene. Upravni odbor PIC-a je podsjetio sve strane na njihovu obvezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. On je podvukao da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir.

15. Upravni odbor PIC-a je naglasio potrebu da se osigura potpuna provedba programa 5+2, što je i dalje neophodno za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

16. Upravni odbor PIC-a će održati svoju narednu sjednicu u Sarajevu 7. i 8. lipnja 2016. godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?