Prolongiranje sjednice

Odluka o Sudu u Čitluku tek krajem siječnja

28.12.2016.
u 09:00

Iz Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine su krajem studenog bili najavili kako će sjednica na kojoj će se raspravljati o imenovanjima sudaca u Općinski sud Čitluk biti održana 29. i 30. prosinca. Tada je i priopćeno kako je tema Čitluka pod 23. točkom dnevnog reda. Ipak, na rješenje problema u Čitluku čekat će se još nekoliko tjedana, piše Večernji list BiH.

Naime, VSTV BiH više neće zasjedati ove godine, a kako su nam jučer rekli, iduća sjednica trebala bi biti održana sredinom siječnja iduće godine. - Još uvijek nije poznat dnevni red sjednice, samo je okvirno dogovoreno da će se sjednica održati 14. siječnja. Uskoro bi trebao biti poznat i dnevni red sjednice te ćemo o tome uredno obavijestiti javnost, rekli su nam jučer iz VSTV-a BiH. Također, naši sugovornici nisu mogli precizirati hoće li se na dnevnom redu naći tema imenovanja sudaca u Općinski sud Čitluk. Od spornih imenovanja u Općinski sud Čitluk prošla su gotovo dva mjeseca i naši sugovornici smatraju kako se sve pokušava namjerno odgoditi kako ta priča više ne bi bila u središtu pozornosti javnosti te kako u konačnici ne bi trebalo doći do korekcije sporne odluke.

- Na posljednjem zasjedanju u Mostaru ovo pitanje bilo je skinuto s dnevnog reda, a sada još uvijek nije jasno hoće li se i na sjednici u siječnju o tome razgovarati. Mi svakako nećemo odustati od namjere da se ovo pitanje riješi po zakonu i da se isprave sve nepravilnosti koje su urađene u ovome procesu, poručuju naši sugovornici. Podsjećamo, VSTV BiH imenovao je četiri sutkinje u Općinski sud Čitluk, od čega su dvije bošnjačke nacionalnosti, jedna je Hrvatica te je jedna iz reda srpskog naroda. Dužnosnici županijske vlasti, lokalne vlasti u Čitluku, ali i hrvatski predstavnici u federalnoj i državnoj vlasti poslali su urgencije svim nadležnima u kojima su ih upozorili kako se ovom odlukom prekršilo nekoliko zakona, kao i Ustav. S cijelim slučajem upoznati su i strani diplomati u BiH, a ovaj slučaj još je jednom produbio sumnju u neovisnost pravosuđa u BiH.

- Nitko ne želi ugroziti neovisnost pravosuđa, ali se postavlja pitanje je li pravosuđe neovisno ako se donose ovakve odluke. VSTV se nije vodio istim standardima kada je imenovao suce u Konjicu na primjer. U tome sudu nema sudaca iz reda Srba. Jasno je kako je VSTV BiH u slučaju Čitluka napravio nekoliko nedopustivih pogrešaka i bilo bi razumno da ispravi nered koji je napravio, zaključili su naši sugovornici. Za nekoliko dana trebalo bi biti poznato hoće li VSTV BiH o ovoj temi raspravljati u siječnju ili će još jednom ignorirati cijeli problem.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?