Željko Kopanja (1954. - 2016.)

Odlazak legende novinarstva poslije koje ništa neće biti isto

10.08.2016.
u 08:00

Željko Kopanja, direktor i osnivač “Nezavisnih novina” i većinski vlasnik “Glasa Srpske”, preminuo je u ponedjeljak u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci. U tu zdravstvenu ustanovu dovezen je u 16.42 sata, a srce ga je izdalo u 17.37 sati. Bol i tuga u srcima njegovih najbližih u obitelji i među suradnicima zbog takve vijesti velike su i nemjerljive.

Ova vijest šokirala je sve one koji su ga poznavali, ali i cjelokupnu bh. javnost.

Željko Kopanja je u ponedjeljak u 16.42 sata zračnim medicinskim prijevozom prevezen u UKC RS u Banjoj Luci s kliničkom slikom zatajenja kardiovaskularnog sustava, bez očuvanih vitalnih funkcija. Služba intenzivne medicine, osoblje prijemne internističke ambulante te dežurni kardiolozi odmah su započeli proces reanimacije koji, nažalost, nije doveo do poboljšanja.

Kopanja, velika legenda istraživačkog novinarstva, rođen je 21. listopada 1954. godine u Kotor Varoši. Završio je Ekonomski fakultet, a novinarsku karijeru započeo je u banjolučkom “Glasu”, danas “Glas Srpske”, te je jedno vrijeme radio kao novinar beogradskog tjednika “Telegraf”. Odmah nakon rata, 1995. godine, osniva “Nezavisne novine” i nekoliko dopisništava diljem Federacije BiH i Republike Srpske, što je u to vrijeme bilo nepojmljivo s obzirom na još krhke međunacionalne odnose u državi. Zahvaljujući svojoj uređivačkoj politici, profesionalizmu i objektivnom načinu informiranja, “Nezavisne novine” vrlo brzo postaju najtiražnije novine, prepoznatljive široj publici na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Godine 1997. Kopanja, zajedno sa suradnicima, uspostavlja i radiopostaju Nes radio, koja danas ima 24-satno dnevno emitiranje, a potom sestrinsku kuću Nes Castra. Kako bi zaokružile proizvodno-tehnološki proces i afirmirale vlastito uređivačko načelo, “Nezavisne novine” 2002. godine otvaraju i vlastitu tiskaru.

Zbog nepodilaženja političkim utjecajima, vlasnik i osnivač “Nezavisnih novina” u godinama poslije rata počeo je dobivati prijetnje smrću, a 22. listopada 1999. godine dolazi do atentata na njega, kada mu je pod automobil postavljen eksploziv, te ostaje bez obje noge. Osnivač je i pokretač niza manifestacija od regionalnog značaja, kao što su “Ličnost godine” i Izbor najboljeg sportaša BiH, ali i neformalnih druženja u cilju promoviranja dijaloga i poboljšanja međunacionalnih odnosa u BiH. Ostat će zauvijek upamćen kao borac za medijske slobode, objektivno i istraživačko novinarstvo, uvažen gospodarstvenik, cijenjen poslodavac i pouzdan poslovni partner.

Zalagao se za pomirenje među narodima u BiH i u regiji, za mir, ravnopravnost, za bolju budućnost. Bio je cijenjen među predstavnicima političke, diplomatske, kulturne i svih ostalih sfera života. U svojih 17 godina djelovanja Kopanja je uspio steći ugled među ljudima, a riječi hvale za njega uvijek su imali ljudi od struke, ali i mnogi političari i druge javne osobe. Tužnu vijest o njegovoj smrti prenijeli su svi mediji u BiH i regiji. Kopanja je iza sebe ostavio suprugu, dva sina, kći, majku, sestru, brata te mnogobrojnu rodbinu, prijatelje, novinare, članove redakcije i brojnu javnost u tuzi i boli.

Komemoracija u povodu iznenadne smrti Željka Kopanje održat će se danas u 10.30 sati u Banskom dvoru u Banjoj Luci. Posljednji ispraćaj i pokop Željka Kopanje bit će obavljeni na mjesnom groblju u banjolučkom naselju Pavlovac u 13 sati.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije