CSS

Odjel sigurnosti može predstavljati plodno tlo za koruptivne aktivnosti

Denis
Foto: FENA
12.03.2016.
u 09:47

Odjel sigurnosti može predstavljati plodno tlo za koruptivne aktivnosti usljed njegove specifičnosti vezane za tajnost i velika diskreciona ovlaštenja. Prethodnim projektom Centra za sigurnosne studije došlo se do ključnih saznanja o rizicima korupcije u odjelu sigurnosti. Zajedno s predstavnicima sigurnosnih agencija u BiH, javne nabavke su identificirane kao jedna od oblasti gdje postoji veliki rizik za pojavu korupcije.

Ovo je za Fenu izjavio generalni tajnik CSS-a Denis Hadžović, naglašavajući kako institucije odjela sigurnosti još nisu ostvarile potreban nivo odgovornosti u planiranju i implementaciji javnih nabavki.

Po njegovim riječima, revizorski izvještaji pokazuju kako se plan potreba ne implementira sistematski, što rezultira nepotrebnim i neadekvatnim nabavkama ili nenabavljanjem potrebnih dobara i usluga. Ova praksa doprinosi nenamjenskom trošenju poreznih sredstava i utiče na funkcionalni učinak institucija, a samim tim ugrožava i sigurnost građana.

- Poznato je kako sigurnosne institucije u BiH troše više od jedne milijarde KM na godišnjem nivou. Značajna sredstva izdvajaju se upravo za javne nabavke - kazao je Hadžović.

Kako je i interes javnosti u odjelu sigurnosti usmjeren upravo na javne nabavke, s obzirom na to kako je ovaj odjel jedan od najvećih potrošača javnih financija, Centar za sigurnosne studije je započeo implementaciju trogodišnjeg projekta „Izgradnja integriteta i jačanje antikorupcijskih praksi u odjelu sigurnosti – ACroSS“ koji financira Delegacija Europske unije u BiH.

Riječ je o projektu koji ima za cilj jačanje transparentnosti i odgovornosti pri javnim nabavkama u odjelu sigurnosti. Također, projektom će se uspostaviti okvir za civilni nadzor javnih nabavki u odjelu sigurnosti. Ostvarivanjem zadanih ciljeva projekta, osnažit će se uloga civilnog društva u nadzoru nad javnim nabavkama, unaprijediti proces obuke, te uspostaviti nezavisno izvještavanje o javnim nabavkama u odjelu sigurnosti, što će doprinijeti vanjskom nadzoru odjela sigurnosti.

Hadžović je istaknuo i pohvalio opredjeljenje Europske unije da pruži podršku reformi ovog veoma bitnog i osjetljivog društvenog odjela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije