Šarović:

Odgođeno izjašnjavanje o informaciji o mljekarskoj industriji u BiH

Mirko Šarović
28.07.2016.
u 16:00

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije se danas izjašnjavalo o Analizi stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za razdoblje 2013. – 2015. godina, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Mirko Šarović je nakon sjednice izjavio da je to ministarstvo pripremilo informaciju o mljekarskoj industriji u BiH, ukupnoj produkciji u proizvodnji mlijeka, otkupu mlijeka s podacima o proizvodnji i otkupu po entitetima, odnosno RS-u i FBiH, ali i stanju u vezi s uvozom i izvozom mlijeka u posljednje tri godine, s akcentom na razdoblje 2015, prenosi Fena.

Dodao je da je izjašnjavanje o informaciji odgođeno za ponedjeljak da bi se prikupile dodatne informacije.

Po njegovim riječima, Ministarstvo je u skladu s ranijim zaključcima Vijeća ministara BiH i u sklopu posljednje posjete ministra poljoprivrede Njemačke Kristijana Šmita, obavilo razgovore i imalo službene sastanke s predstavnicima međunarodnih organizacija koje djeluju i rade u BiH, koje su uključene u podršku poljoprivrednom odjelu u BiH.

- Svjetska banka je preuzela obavezu da, u skladu s dogovorima koji su bili posljedica adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), u što skorijem vremenu pripremi odgovarajuću procjenu koja se tiče mogućih posljedica ključnih poljoprivrednih sektora u BiH od primjene adaptacije SSP-a, i usko će surađivati s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ali i entitetskim ministarstvima - naveo je Šarović.

Ministarstvo je, dodao je, učinilo ono što se od njega očekivalo te su krenuli u prve aktivnosti.      

- Sve se čini da se iskoristi ovo vrijeme od najmanje pola godine, jer ne vjerujemo da će se procedure koje traju i u BiH, ali i u okviru Europske komisije, moći završiti prije 1. siječnja 2017. godine - rekao je Šarović.    

Po njegovim riječima, jedna od osnovnih namjera bit će procjena učinka adaptacije SSP-a, posebno na sektor mljekarstva i mesne industrije.

- Ključne točke tog dokumenata svakako će biti povećanje konkurentnosti bh. privrede s mjerama, kratkoročnim i dugoročnim, kako bi ovaj sektor mogao da dočeka daljnju liberalizaciju poljoprivrednog sektora, s obzirom na to da ćemo se približavati EU. S približavanjem, jednog trenutka nastupit će potpuna liberalizacija - kazao je ministar Šarović.

Vijeće ministara BiH danas nije razmatralo Prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Šarović kaže da je ta točka skinuta s dnevnog reda zbog toga što sjednici nije prisustvovao resorni ministar Dragan Mektić.

- No procijenjeno je, na osnovu i jučerašnjih sastanaka određenih sigurnosnih institucija o ovom pitanju, da se još jednom treba sagledati ukupna situacija i da u Vijeće ministara BiH konačno dođu materijali koji bi trebali da budu usaglašeni, da budu u skladu sa zakonom i Ustavom i da odslikaju interes BiH da se na adekvatan način uhvati ukoštac s važnim globalnim pitanjem, a to je borba protiv terorizma - naveo je Šarović.    

Istaknuo je da će podržati sve kvalitetne prijedloge, „pogotovo one koji će da unaprijede borbu protiv terorizma u BiH i da se ta koordinacija vrši u okviru svih institucija, i na nivou države i na nivou entiteta“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije