Sastanak koji je bio predviđen u Mostaru ipak će pričekati tjedan dana

Odgađa se skup lidera, prigoda za nove razgovore

18.02.2024.
u 21:00

Da su se poklopila sva zakonska rješenja, posve sigurno bi se novi sastanak održao u Mostaru. I održat će se nakon još jednoga kruga razgovora, ali i nakon što dužnosnici okončaju svoje obveze koje imaju na više meridijana.

Odgađa se susret čelnika političkih stranaka vladajuće većine koji bi trebali nastaviti raditi na dodatnom približavanju stajališta oko prijepora vezanih uz tri europska zakona na kojima su radile radne skupine ovoga tjedna, doznaje Večernji list. Do toga dolazi kako bi se eventualno dalo dodatnog prostora za usklađivanje stajališta oko nacrta dokumenata na kojima je do sada, kako doznajemo, ipak postignut određeni napredak.

Da su se, međutim, poklopila sva zakonska rješenja, posve sigurno bi se novi sastanak održao u Mostaru. I održat će se nakon još jednoga kruga razgovora, ali i nakon što dužnosnici okončaju svoje obveze koje imaju na više meridijana.

Turneje po svijetu

Najprije u sljedećih tjedan dana neće biti čelnika Republike Srpske i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ali i čelnika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, aktualnog šefa bosanskohercegovačke diplomacije, kao i zamjenice predsjednika HDZ-a BiH Borjane Krišto, koja je i predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Dodik je na višednevnoj turneji u Turskoj, gdje ide na poziv tamošnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Nakon toga će boraviti u Bjelorusiji odnosno Rusiji.

Istodobno, Krišto boravi na Münchenskoj konferenciji koja predstavlja trenutačno najznačajniji skup na zapadnoj hemisferi. Tamo je trebao otputovati i Konaković. To je drugi razlog zašto se prolongira organiziranje zajedničkoga sastanka stranačkih lidera koji jedini mogu preuzeti dodatni "rizik" te napraviti iskorak u potpunom usklađivanju zakonskih dokumenata koji bi se onda uputili u proceduru u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. No, da tu stvari ne stoje do kraja relaksirano, svaki od tih zakona može oboriti bošnjački Klub Doma naroda, gdje je zapravo oporba SDFA u iznimnoj većini jer sigurno kontrolira četiri od pet izaslanika, a nije daleko ni NIP-ov Kemal Ademović, koji se često priklanja stajalištima bošnjačke oporbe umjesto da slijedi većinu. Čak i onu iz Zastupničkog doma u kojoj njegova stranaka ima zastupnika.

Čelnik SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik proteklih dana iskazao je veći stupanj pesimizma oko toga što može učiniti koalicija na državnoj razini koju čine probošnjačke, hrvatske i srpske stranke - SDP, NiP, NS, SNSD i HDZ. Ponovio je svoj raniji stav i rekao da BiH treba dobiti datum za otvaranje pregovora za članstvo u EU. Ako do toga ne dođe, Dodik smatra da će otvaranje pregovora bez definiranog datuma predstavljati igru Europe s BiH. Dodao je kako je srpska strana digla ruke za usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u Domu naroda Parlamenta BiH iako je bilo dogovoreno da taj zakon bude dio paketa.

- Mi smo ranije dali suglasnost u Zastupničkom domu. Nekorektno je od koalicijskih partnera koji su rekli da će to biti usvojeno u paketu sa Zakonom o sudovima i Izbornim zakonom.

Tri zakona

Postojala je opasnost da nas stave na "sivu listu", banke bi mogle imati probleme i zbog toga smo glasovali bez obzira na to što naši partneri nisu ispoštovali dogovor. Ne ovaj, nego i druge - istaknuo je Dodik.

Kritizirao je američkog veleposlanika da ruši sporazum predstavnika stranaka. Iako je praktički utvrdio kako nema nikakva napretka unutar radnih skupina, kako smo već pisali, ipak se doznaje da nije tako. Radne skupine radile su odvojeno na tri zakona - o izbornoj reformi, sukobu interesa i sudovima. Najdalje se došlo oko zakona o sudovima, a najveći prijepor postoji oko izborne reforme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije