Naslovnica Vijesti

Od završetka rata ubilo se više od 3.500 branitelja!

I podatak o samoubojstvima o 3.500  branitelja star je najmanje godinu dana. Koliko znam, za ovih 12 mjeseci ubilo se barem još 100 ljudi, tvrdi predsjednik Udruge umirovljenika vojnih osiguranika
28. prosinca 2017. u 20:36 0 komentara 887 prikaza
Foto: ilustracija

Položaj branitelja u BiH, nije se ni 25 godina nakon rata popravio. Mnogi najbolji branitelji i dalje ne mogu osigurati ni minimalne uvjete sebi i svojim obiteljima. 

Da je to tako, potvrdio je za „Avaz“ Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika Federacije BiH. On je iznio dramatičan podatak da se od rata do danas ubilo više od 3.500 branitelja!

Harbinja kaže da je glavni razlog što su digli ruku na sebe neimaština, jer im država nije uspjela osigurati bilo posao od kojeg bi mogli živjeti kao ljudi.

- Ma i taj podatak o samoubojstvima 3.500  branitelja star je najmanje godinu dana. Koliko znam, za ovih 12 mjeseci ubilo se barem još 100 ljudi. Zar su to zaslužili?! Ne, nisu. Krajnje je vrijeme da se položaj branitelja popravi - kazao je Harbinja.

Iz braniteljskih udruga apeli za pomoć su sve glasniji. Branitelji poručuju da je mnogima danas gore nego u ratu. Tada su, kako kaže, kopali rovove na crtama i borili se za goli život, a sada kopaju po kontejnerima da bi preživjeli.

Neki od branitelja potvrdili su da mjesečno primaju po 60 maraka.

Zbog neriješenog i sve lošijeg statusa branitelja, iz „Unije veterana BiH“ najavljuju da će branitelji, ako vlast do travnja ne usvoji zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji izaći na masovne prosvjede.

Branitelji na ovaj zakon, kojim bi bila regulirana i njihova zdravstvena zaštita, čekaju od sredine 2015. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.