Apel Doma naroda Parlamenta FBiH: Cijepite se

Od Vlade FBiH zatražene informacije što se proizvodi u namjenskoj industriji FBiH

04.11.2021.
u 15:21

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na redovitoj sjednici održanoj u četvrtak, uz ostalo, primio je k znanju nekoliko Informacija o epidemiološkoj situaciji Covid-19 u Federaciji BiH s prijedlogom naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Uz konstataciju da je BiH i dalje vodeća u Europu po broju smrtnih slučajeva, dok je prema postotku cijepljenih na samome dnu u Europi i svijetu, najviše rasprave izazvalo je pitanje cijepljenja i njegova utjecaja na spriječavanje širenja zaraze.

"Od 518 pacijenata, koliko ih je trenutačno u bolnicama u FBiH zbog zaraze Covid-19, samo njih 10,4 posto su cijepljeno je s obje doze", kazala je Mia  Blažević, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravsto Federacije BiH  te najavila skori sastanak stručnog savjetodavnog tijela koje će vjerojatno odobriti cijepljenje i trećom dozom određenih skupina pacijenata među kojima si hemodijalizni i onkološki. Cjepiva ovog puta ima dovoljno, istaknuto je tijekom rasprave. Prije nekoliko mjeseci u ovom Parlamentu raspravljalo se o tomu da nemamo dovoljno cjepiva. Cjepiva sada ima dovoljno, dosta je toga i propalo, a mi i dalje imamo nizak postotak cijepljenih, tek oko 25 posto stanovnika primilo je obje doze", istaknuo je Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata.  

U kontekstu povećanja broja cijepljenih iz Doma naroda upućen je apel stanovnicima ovog entiteta za masovnijom imunizacijom. 

"Apeliram na stanovnike u Federaciji BiH da se cijepe jer to je i dalje najučinkovitiji način borbe protiv zaraze Covid-19 i boljeg nemamo. Na taj način spašavamo i ljudske živote ali i spriječavamo cijeli niz negativnih pojava koje prate epidemiju", poručio je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su, među ostalim i nekoliko zakonskih rješenja, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona  o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa,  Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH kao i Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

Među postavljenim izaslaničkim pitanjima prije početka jednice postavljeno je i pitanje koja to poduzeća namjenske industrije proizvode i koje vrste oružja, odnosno oruđa. 

"Budući da Vlada Federacije BiH postavlja Nadzorne odbore kao i upravu poduzeća namjenske proizvodnje čiji je većinski vlasnik te, temeljem toga,  ima informacije o vrsti proizvodnje, količini, prodaji i izvozu proizvedenog, kao i financijske dokumente te ostale podatke o poslovanju navedenih poduzeća, tražim da mi Vlada Federacije BiH dostavi informacije o svim poduzećima namjenske industrije čiji je većinski vlasnik za posljednje obračunsko razdoblje te da mi se uz pomoć resornog federalnog ministra,  dostave i podatci o poduzećima koja se bave namjenskom industrijom, a u privatnom su vlasništvu“, upitala je izaslanica Zdenka Džambas. 

Postavljeno pitanje obrazložila je činjenicom da u posljednje vrijeme putem medija pojedini političari informiraju javnost kako BiH ima tenkove, svoju pušku, dronove te razne druge vrste lakog i teškog oružja i oruđa. 

"Pravo je javnosti da ima takve informacije, ali je isto tako pravo i nas u Parlamentu Federacije BiH da imamo točnu i provjerenu informaciju o ovoj vrsti proizvodnje, posebno imajući u vidu aktualni politički trenutak u BiH i Federaciji BiH", istaknula je izaslanica Džambas te podsjetila kako dolazi iz Novog Travnika koji je u bivšoj državi prepoznatljiv po namjenskoj industriji čiji je rad nakon rata obavijen velom tajne. 

Izaslanik Damir Džeba također je uputio pitanje predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, a odnosi se na provedbu Odluke Ustavnog suda BiH iz 2006. godine i  usklađivanje Zakona o grbu i zastavi FBiH s Ustavom BiH.  

"Navedenom presudom Ustavnog suda BiH utvrđeno je da članci  1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH nisu u skladu s člankom II/4. Ustava BiH kao i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije iz Aneksa I na Ustav BiH. Tada je naloženo Parlamentu Federacije BiH, da u roku od šest mjeseci od dana objave ove odluke u Službenom glasniku BiH usuglasi članke 1 i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH  sa Ustavom BiH", podsjetio je izaslanik Džeba.

"Pitam Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH, što je učinjeno i što je poduzeo kako bi se provela Odluka Ustavnog suda BiH te usuglasio Zakon o grbu i zastavi Federacije s Ustavom FBiH uz obrazloženje da je od presude Ustavnog suda prošlo 15 godina", naveo je u svojemu pitanju izaslanik Džeba.  
Izaslanik Tomislav Mandić uputio je nekoliko pitanja JP „Autoceste“ Federacije BiH, a odnose se na proceduru odabira izvođača radova na izgradnji tunela Kvanj, uključujući i odluku direktora poduzeća o smjeni Povjerenstva za evaluciju ponuda te po saznanjima koje je iznio, sumnjivog odabira ponuda. 

"Je li cilj zaustaviti gradnju autoceste kroz Hercegovinu, brojanja krvnih zrnaca", zapitao se Mandić. Zašto povratnika u srednjobosanske općine Jajce i Dobretići nema među korisnicima projekta obnove i povratka  Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH. "Želi li se na ovaj način ostaviti pustim ovaj kraj“, upitao je izaslanik Marko Saraf.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije