Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Od Vijeća ministara BiH zatraženo da se cijepljenim i onima koji su preboljeli koronu omogućiti dolazak u BiH

29.04.2021.
u 16:11

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na redovitoj sjednici koja je održana u četvrtak uz ostalo, raspravljao i o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH kao i prijedlogu mjera i preporuka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva F BiH na suzbijanju širenja zaraze Covid-om 19. Prema informaciji koju je sačinio Krizni stožer F BiH zaključno s 26. travnja u Federaciji BiH 4781 osoba preminula je od posljedica zaraze koronavirusom. Najviše preminulih je u Sarajevskoj županiji koja je do 26. travnja imala 1198 preminulih te Zeničko-dobojskoj županiji u kojoj je do istog datuma od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 1008 osoba. Slijedi Tuzlanska s 928, potom Srednjobosanska s 500 preminulih.

U Hercegovačko- neretvanskoj županiji preminulih od Covid-a 19 je 436, Zapadno- hercegovačkoj221, Herceg- bosanskoj 111 te Posavskoj 87. Prema prezentiranoj informaciji aktivnih slučajeva zaraze u Federaciji BiH je s 26.travnja bilo 14 562. U Federaciji BiH od početka epidemije na Covid-19 testirane su 619 852 osobe. Kod njih 128 941 potvrđena je zaraza, a 109 598 osoba
izliječeno je. Po riječima dr. Sanjina Muse, člana Kriznog stožera F BiH, s početkom mjeseca travnja u F BiH započeo je trend pada broja oboljelih koji je 21 posto manje u odnosu na prehodni mjesec, ali po njegovim riječima nema prostora za opuštanje jer o poštivanju mjera i preporuka na suzbijanje zaraze dobrim dijelom ovisi borba s mogućim novim valom zaraze.

Tijekom rasprave bilo je govora i o nabavci cjepiva. Predsjednik Vlade F BiH Fadil Novalić izaslanike je upoznao s tri kanala nabavke za koje se opredjelila Vlada F BiH, uz nabavku preko Zavoda za javno zdravstvo F BiH, Covax mehanizma te slobodnog tržišta. U tom je kontekstu najavio mogućnost skorog okončanja procedure nabavke 500 tisuća doza cjepiva AstraZenece proizvedene u Indiji.

Izaslanica u Klubu Hrvata Iva Raguž pozvala na kreiranje kampanje o važnosti cijepljenja radi razbijanja straha kako je kazala, određenih kategorija stanovništva prema određenih vrstama cjepiva. U raspravu se uključio i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BIH Tomislav Martinović. Njegova poruka je da umjesto politiziranja krize zbog koronovaruisa za koju u Federalnom kriznom stožeru kažu da je najveća zdravstvena kriza u proteklih 100 godina, energija uloži u upozoravanje na opasnosti koje nosi zaraza te važnost poštivanja mjera. „Ja bi najprije izrazio sućut obiteljima preminulih od zaraze koronavirusom. Iako broj zaraženih pada i dalje je važno pridržavati se mjera.

Stoga bih pozvao sve građane F BiH da se suzdrže okupljanja u događajima koji nam predstoje, od Međunarodnog praznika rada do vjerskih blagdana kako bismo izbjegli situaciju da imamo s jedne strane one koji nešto slave i raduju se, a s druge one koji tuguju za svojim najmilijima koji su preminuli od zaraze koronovirusa. Suzdržimo se i od kritiziranja jer nismo mi tako moćni da bi veliki
proizvođači cjepiva u svijetu požurili isporučiti nam nekoliko milijuna cjepiva“, kazao je u raspravi Martinović.

U jednom od zaključaka koji su predloženi izaslanicima za usvajanje je i naredba Vladama županija za uvođenje restriktivnih mjera u skladu s procjenom epidemiološkog stanja. Na termin „naredba“ reagirao je izaslanik Kluba Hrvata Damir Džeba.“Mislim da naredba nije primjeren termin u ovom slučaju jer Federacija BiH u uskadu s ustavnim nadležnostima može koordinirati federalnim
jedinicama, u ovom slučaju županijama, a ne naređivati im“, kazao je uz ostalo Džeba.

Rasprava o epidemiološkom stanju završila je usvajanjem i dva sasvim kokretna zaključka. Prvim je predloženo Vladi Federacije BiH da u dogovoru i u suradnji sa županijskim vladama pristupi izradizajedničkog akta kojim će se regulirati postupanja u aktiviranju zaštitnih mjera koje će se donosti na temelju sedmodnevne incidence hospitaliziranih od infekcije Covid-om 19. Drugim
zaključkom od Vijeća ministara BiH zatražeena je izmjena postojeće odluke u ulasku stranaca u BiH na način da im se omogući ulazak uz negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati, potvrdu da su preboljili Covid 19 ili da su cijepljeni protiv ove bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?