Josip Grubeša

Od Srbije se očekuje izvršenje presude Novaku Đukiću

Josip Grubeša
10.12.2015.
u 12:10

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je da BiH očekuje od Republike Srbije da izvrši presudu odbjeglom Novaku Đukiću, bivšem generalu Vojske Republike Srpske, osuđenom u BiH za ratni zločin protiv civilnog stanovništva (Tuzlanska kapija).

Proceduralno, Sud BiH je putem Ministarstva pravde BiH proslijedio srbijanskom resornom ministarstvu presudu sa zamolbom za izvršenje kazne, rekao je ministar podsjećajući da Đukić, osim bosanskohercegovačkog, ima i državljanstvo Srbije, zbog čega nije mogla biti zatražena ekstradicija.

U Srbiji je presuda preuzeta. 

Ovakva korespondencija dviju država moguća je na osnovu njihovog međusobnog sporazuma koji dozvoljava da osoba osuđena u jednoj od tih država, može izdržavati kaznu u drugoj, podsjetio je ministar.

Sve je to izjavio na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje poslanika Mirsada Đonlagića da li će bosanskohercegovačko ministarstvo pravde zatražiti od Srbije procesuiranje odbjeglog osuđenika.

Ovog bivšeg generala vojske bosanskih Srba Sud BiH u Sarajevu je prošle godine pravomoćno osudio na 20 godina zatvora.

Nedugo potom su mediji javili da se Đukić nalazi u Srbiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?